Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Moet de tuin wel winterklaar?

Redactie

De tuin winterklaar maken. Dat betekent voor veel mensen snoeien, vaste planten afknippen, bladblazen en al het groene materiaal afvoeren. Maar voor een gezonde tuin is dat helemaal niet zo’n goed idee. Met minder opruimwoede bespaar je niet alleen tijd, je doet ook nog de insecten, vogels en andere dieren een groot plezier.

Als het blad is gevallen, overvalt veel tuiniers een grote opruimwoede. De tuin moet winterklaar. Maar wat is dat eigenlijk? ‘Het is denk ik een instinctief gevoel. Ik moet het nu doen, straks kan het niet meer. Maar voor de tuin is wat minder opruimen beter’, zegt tuinexpert Alexandra Tempelman uit Goor, consulent van de stichting Steenbreek die zich beijvert om meer groen in (Overijsselse) tuinen te krijgen.

Als er bloeiend onkruid in je tuin staat, is het zaak dat nog wel met de hand weg te halen voor het winter wordt. De plant wil zich graag voortplanten en nog zaden laten vallen, dat moet je voor zijn. ‘Verder kun je de bodem tussen de plantjes wat losmaken. De bodem licht loskrabben is genoeg, dan kunnen regenwater en insecten er gemakkelijk in en hebben de wortels van je planten lucht’.

Vaste planten afknippen hoeft nu nog niet. ‘In de stengels kunnen allerlei insecten een schuilplekje vinden, spinnen weven er hun web tussen. En als er rijp of sneeuw is, staat het ook nog eens mooi, die silhouetten. Knip je toch wat af, laat het dan tussen de planten liggen. Ook compost en blad op je border helpen tegen onkruidgroei, en het verdwijnt vanzelf’.

Een bodem met veel organisch materiaal is veel beter bestand tegen droge periodes. Als je al het organisch materiaal steeds afvoert, verarm je de grond. ‘Vind je het te rommelig om plantenresten in je border te laten? Maak dan ergens een klein rommelhoekje, daar kunnen in de winter ook insecten, vlinders en egeltjes een plek vinden’, adviseert Alexandra. Ook afgevallen appeltjes en bessen moet je zeker laten liggen, als voedsel voor dieren en als bron van mineralen en vitamines voor de grond.

Vogelkastjes moeten worden schoongemaakt en uitgeborsteld. ‘Vogels zitten er ’s winters al in, voor de warmte. Ze hebben hun kastje voor de volgende lente al uitgezocht, dus verhang ze liever niet’.

Egels hebben het, met onze door schuttingen omheinde tuinen, niet gemakkelijk. Je kunt een hoekje onderuit je schutting zagen zodat egels in en uit kunnen. ‘Veertien centimeter is al genoeg’. Heeft je schutting een betonrand, zet daar dan een loopplankje tegenaan. ‘Egels eten slakken en andere ongewenste gasten dus een egel is een hulpje in je tuin’. Egels houden van droge beschutting voor de winterslaap, het is fijn als er ook in de winter een plantenlaag is waar ze doorheen kunnen scharrelen. ‘Heide is al hoog genoeg’.

Een laatste klus dan nog: de tuin bekalken met langzaam werkende kalk, zodat de grond niet verzuurt. Alexandra doet dit in januari. En verder biedt de winter volop tijd om plannen te maken voor de nieuwe lente. Stukje schutting eruit en haag erin? Of een pergola bouwen voor klimplanten? ‘Nu de zomers steeds heter worden, is een minder versteende tuin ook voor de mens veel prettiger. Met een paar kleine stappen kun je al veel doen, bijvoorbeeld een baantje tegels uit je oprit halen en daar Sedum in planten. De winter is een mooie tijd om daar plannen voor te maken’.

Meer weten over tuinieren met een groene inslag? Kijk op bit.ly/welkomstkaarten

Overijssel tuiniert is een actie van Natuur voor Elkaar om iedereen enthousiast te maken voor een groenere provincie met een grotere biodiversiteit. Kijk ook eens op de sites van de Vogelbescherming en Vlinderstichting en begin vandaag nog, al is het maar door één tegel uit je tuin te halen, of een insectenhotel te maken. Kijk voor meer informatie over Overijssel Tuiniert! op www.natuurvoorelkaar.nl.