Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Kerst in Oud Kampen

‘Mensen willen zich vergapen en kippenvel krijgen’

Redactie
De maand december is bij uitstek de tijd voor gezellige, warme winterevenementen. Overijssel kent er veel, variërend van traditionele kerstmarkten, tot meer theaterachtige of muzikale festiviteiten. De provincie Overijssel ondersteunt niet alleen een grote, beeldbepalende evenementen, maar ook een hele reeks kleinschalige. Van beide categorieën lichten we er in dit nummer eentje uit, speciaal voor het einde van dit jaar. Zet ze vast in je agenda!

Kerst in Oud Kampen

Armoede was het, de kerstsfeer twintig jaar geleden in de Kamper binnenstad vonden Jan Liefting en Gerrie Kragt – nu de drijvende krachten achter Kerst in Oud Kampen. ‘Er reed een kerstman rond in een slee, die deelde kerstkransjes uit. Dat was het,’ zegt initiatiefnemer en bedenker Liefting nu. Kragt en hij wisten het in 1999 voor elkaar te krijgen dat een paar groepen van jeugdtheaterschool Ventura in de stad hun kunsten kwamen vertonen. ‘We sleepten aardappelkistjes en bouwlampen naar een stuk of tien locaties in de stad.’ Zo begon het, heel kleinschalig. Maar anno 2019 is Kerst in Oud Kampen niet meer weg te denken van de Overijsselse festivalkalender.

Kerst in Oud Kampen had het niet al twintig jaar gered zonder de steun van de Kamper bevolking. ‘Er zijn altijd wel mensen die iets met Ventura of Kerst in Oud Kampen te maken hebben, of te maken hebben gehad’ weet Gerrie Kragt. Dat warme hart voor het Kamper kerstgevoel bleek maar weer eens toen de organisatie in 2013 liet weten dat het festival dat jaar niet door kon gaan wegens een niet sluitende begroting. Teleurgestelde reacties alom, en grote opluchting toen zich een sponsor aandiende waardoor het Kamper kerstfeestje dat jaar toch door kon gaan. Maar zonder vrijwilligers kan het festival ook niet worden gehouden. Het hele jaar door is een grote ploeg vrijwilligers bezig in het onderkomen van het festival - een oud schoolgebouw aan de Noordweg - met alle voorbereidingen. En tijdens de festivaldagen zelf groeit die vrijwilligersploeg aan tot meer dan 200 personen die allerlei hand- en spandiensten verlenen en soms zelfs meespelen in de verschillende acts. En nog altijd vaste prik; de optredens van de leerlingen van jeugdtheaterschool Ventura, tegenwoordig onderdeel van de Kamper muziekschool Quintus.

Geen kunst met grote K

Niet alle acts bij Kerst in Oud Kampen hebben tegenwoordig nog een link met kerst. ‘Het is ook geen kerstfestival, maar een openluchttheaterfestival,’ corrigeert Gerrie Kragt de titel. ‘Ieder jaar hetzelfde thema is geen uitdaging meer, dan loop je vast.’ Artistiek leider Jan Liefting weet na twintig jaar precies wat de bezoekers willen krijgen in Kampen; verrassing. ‘Ik heb niet zoveel met de Kunst met een grote hoofdletter K. Mensen willen zich vergapen, kippenvel krijgen. Laten we vooral de verrassing erin houden.’

Jubileum

De laatste jaren heeft Kerst in Oud Kampen gewerkt aan een verdere professionalisering van het festival. Dat moet ook wel; de tijd van aardappelkistjes en bouwlampen is al lang voorbij. Bezoekersaantallen van rond de 100.000 liefhebbers in twee avonden tijd, dat vraagt om een gedegen aanpak. Steeds meer professionals schuiven aan rondom de organisatie van het festival, maar daarbij ging het vooral om de logistieke zaken. Dankzij onder andere de bijdrage van de provincie Overijssel kan nu gewerkt worden aan de artistieke doorontwikkeling van Kerst in Oud Kampen. ‘Het geeft ons de armslag die we nodig hebben om ook artistiek wat professioneler te gaan werken.’ Het twintigjarig bestaan van het festival zal dit jaar niet onopgemerkt voorbij gaan, weten Liefting en Kragt. Hoe dat jubileum eruit gaat zien, is nog een verrassing. ‘Maar we gaan wel voor de kers op de taart!’

Kerst in Oud Kampen wordt gehouden op 21 en 22 december

Deventer