Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

JIJ Magazine editie juli 2019

Miljoenen bloemen maken corso Sint Jansklooster

Redactie

We kennen allemaal wel de grote, beeldbepalende evenementen in Overijssel. Uit de media, of we zijn er zelf wel eens geweest: Deventer op Stelten, de Enschedese Marathon, het Dickens Festival. Ze worden door de provincie Overijssel gesponsord. Maar de provincie draagt ook bij aan tientallen kleinere cultuur en sport evenementen. Zoals het jeugdcorso van Sint Jansklooster. 

Je poot miljoenen dahlia’s. Je plukt de bloemen met z’n allen. Daar versier je prachtige praalwagens mee. Dan heb je een corso, waar duizenden mensen naar komen kijken. Maar om dat allemaal te kunnen, heb je een heel dorp nodig. Een dorp als Sint Jansklooster in de Kop van Overijssel, bijvoorbeeld. De vijftienhonderd inwoners zijn bijna allemaal wel op de een of andere manier betrokken bij het evenement. 

De corsoliefde wordt met de paplepel ingegoten. Het begint dan ook allemaal bij het jeugdcorso. Kinderen van nul tot vijftien jaar, nu zeker tweehonderdvijftig in getal, doen er aan mee. De eisen? ‘Zelfs met één bloemetje in je hand of op je fietsje mag je onderdeel zijn van het jeugdcorso’ Dat zegt Hoege Heetebrij, de kersverse voorzitter van het evenement corso Sint Jansklooster en omringende dorpen. Hij volgde vorig jaar zijn vader Marten op in die functie. Vroeger ging het jeugdcorso vooraf aan het grote corso, vertelt Hoege. Sinds twee jaar wordt het jeugdevenement ná het grote gebeuren gehouden. De spreiding van de activiteiten over meerdere zomerweken bleek een goede greep.

Een eigen feest 

‘Het jeugdcorso krijgt nu veel meer aandacht. Het zijn vooral de vaders, die hun kinderen fanatiek helpen mee bouwen. Maar die hebben pas na het grote corso de handen weer vrij. Want ze zijn natuurlijk hartstikke druk met het bouwen van de grote wagens. Ik baalde daar zelf als vader ook altijd van, dat alles tegelijk gebeurde.’ Daardoor kwijnde het jeugdcorso een beetje weg. Door het jeugdcorso te verschuiven komen er nu weer 31 jeugdcreaties aan de start op 21 september. ‘Het jeugdcorso is nu ook écht van de jeugd geworden, met een eigen speaker, een eigen route, en een eigen feest achteraf. Vaders en moeders mogen best op het feestje komen, maar het is hún evenement.’ Bij de Heetebrij’s gaat de corsokoorts ook over van ouder op kind. Zoon Marc (15) bouwt eigenzinnig aan een jeugdcorsowagen, terwijl dochter Berber (13) als figurante optreedt bij het grote corso.

De familie is daarmee geen uitzondering; bij veel gezinnen in Sint Jansklooster werkt het zo. ‘Iedereen doet mee. Opa’s en oma’s helpen, er wordt soep gekookt, ruimte beschikbaar gesteld. En als één van de wagens niet klaar dreigt te komen, dan gaan we met z’n allen er naartoe om te helpen. Eigenlijk is het één groot feest van saamhorigheid.’

Open armen 

Het jeugdcorso kreeg voor deze editie een bijdrage uit het provinciepotje voor kleinere evenementen. De organisatie kon met het geld acht nieuwe onderstellen voor bloemenwagentjes laten lassen. De onderstellen worden altijd beschikbaar gesteld voor de jonge bouwers. Een aantal ervan was dringend aan vervanging toe. ‘Daar zijn we dus heel blij mee, want met meer onderstellen is er weer meer ruimte voor nieuwe deelnemers!’ De jeugd wordt door de volwassenen goed ‘gescout’ – want als je eenmaal 16 jaar bent, wordt je door de grote wagenbouwers met open armen ontvangen in de bouwploeg.

Het grote bloemencorso van Sint Jansklooster is op 16 en 17 augustus. Op 21 september staat het jeugdcorso op het programma. Info: corsoklooster.nl

Steenwijkerland