Gallery

JIJ Magazine editie juli 2019

Zwolle Eet lokaal en eerlijk

Redactie

De markt voor het thuis laten bezorgen van eten kan wel wat innovatie gebruiken. De uitbaters van de bekende platforms vragen hoge vergoedingen. Dat kan zomaar ten koste gaan van de kwaliteit van de maaltijden. Een doorn in het oog van de founders van het platform Nederland Eet, dat gevestigd is in Zwolle. ‘Nu zijn we nog Zwolle Eet, maar als het aan ons ligt, kun je in de toekomst in veel plaatsen via ons je eten bestellen.’ 

Een jong, fris bedrijf dat de markt opschudt, dat is Nederland Eet. Narayan de With en Hugo Smink, medeoprichters van het bedrijf, voeren het woord namens alle partners. Zij vormen samen de commerciële kant van het bedrijf. ‘Maar eigenlijk zitten we nu in een fase waarin we allemaal wel drie of vier functies hebben.’

Eerlijke prijs

Etenbestelplatform Nederland Eet, nu nog Zwolle Eet, richt zich op de lokale markt. ‘Zwolle is de eerste stad waarin wij opereren als digitale supermarkt voor je avondmaaltijd. Met ons platform geven wij een gezicht aan de plaatselijke restauranthouders; aan de ondernemers die maaltijden verkopen aan de stad’, zegt De With.

Dat doet het bedrijf voor een eerlijke prijs; het laat de concurrentie ver achter zich als het om het commissiepercentage gaat. De With: ‘Bij ons betalen klanten 5%, waarvan ook nog bijna de helft terugvloeit naar de lokale economie. Dat betekent dat ondernemers hun geld kunnen besteden aan het koken van een kwalitatief goede maaltijd. Als wij ervoor zorgen dat de ondernemer meer overhoudt, maken we de branche gezond. Juist de kleinschalige kwaliteitsrestaurants hebben profijt van onze aanpak.’

Ondernemers ontzorgen

Achter het bestelplatform gaat geavanceerde techniek schuil. ‘Wij staan voortdurend met onze klanten in contact om onze dienstverlening te verbeteren’, legt Smink uit. ‘Zij hoeven alleen een computer te hebben, de rest doen wij via software. Wij bieden het platform waarop zij hun winkel hebben en we doen ook de marketing. Wij ontzorgen ondernemers, we maken het hen zo gemakkelijk mogelijk.’

Incubatorfonds

Het Incubatorfonds Regio Zwolle, waarvan provincie Overijssel mede-initiatiefnemer is, heeft er vertrouwen in. Het fonds beloonde de jonge ondernemers, na een succesvolle pitch, met een aantrekkelijke lening. Smink: ‘Kennispoort Zwolle heeft ons op het fonds gewezen. Zij hebben ons enorm geholpen met het voorbereiden van onze pitch.’

Dankzij de lening, en het aan boord stappen van een investeerder, kan het bestelplatform de goede stappen zetten. ‘We kunnen nu echt meters maken, hoeven niet elk dubbeltje meer om te draaien. Dat merken we meteen aan de bestellingen die binnenkomen.’

In streekproducten zien wij kansen

Streekproducten

De Zwolse markt ligt aan de voeten van Zwolle Eet. Pas als in Zwolle alles vlekkeloos loopt, breidt het bedrijf uit naar andere steden. Een wens voor de toekomst is het om zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Dat versterkt de lokale economie én het draagt bij aan duurzaamheid. ‘In streekproducten zien wij kansen’, zegt De With. ‘Boeren willen afzetten in de stad, en wij kunnen op termijn de spil in het netwerk zijn. Streekproducten uit de regio Vechtdal kun je in Zwolle perfect aan de man brengen; in de toekomst willen we daar ook graag een rol in spelen. Maar: wij doen alles stapje voor stapje.’

Zwolle is een fijne en gemoedelijke plek voor hun bedrijf, vinden Smink en De With. ‘Hier is een gunfactor, een natuurlijke drang tot samenwerking. Het ondernemersklimaat is buitengewoon gunstig. Zwolle is de nieuwe IT-city, daar dragen wij graag aan bij met werkgelegenheid.’

Trends

Wat eet de Zwollenaar? Het bestelplatform zit er bovenop, en signaleert de volgende trends:

  1. Jongeren zijn bezig met verduurzaming. Restaurants die aansluiten bij die trend, door bijvoorbeeld te koken met streekproducten, hebben een streepje voor.
  2. Restaurants die traditioneel in de vleesproducten zitten, gaan wat meer richting vegetarisch: burgers, salades en vegan-producten.
  3. Sushi is erg populair. Dat is een duur product, dus de Zwollenaar is bereid geld uit te geven voor goed eten.

Incubatorfonds

Het agro & food-programma van de provincie Overijssel stimuleert innovaties die gericht zijn op verduurzaming in de agro & food-sector. Het Incubatorfonds Regio Zwolle is een goede manier om dat mogelijk te maken. De provincie en de Rabobank dragen allebei financieel bij aan het fonds. Het fonds is sinds 2014 actief, en verstrekte inmiddels meer dan twintig leningen aan ondernemers uit de regio. Wil je een beroep doen op het Incubatorfonds? Kijk dan op regiozwolleincubator.nl voor meer informatie.

Zwolle
Chat met Janneke
Chat met Janneke