Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Tijs de Bree: ”Kijk naar de kansen en mogelijkheden”

Redactie

Tijs de Bree was tussen 2011 en 2019 fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Provinciale Staten. Hij was niet verkiesbaar voor een derde ronde in de Staten, maar wel in de markt om gedeputeerde te worden. Zijn terreinen: energietransitie, milieu en arbeidsmarkt.

“Je doet iets goed, of je doet het niet is mijn motto. De jaren als fractievoorzitter vraten energie. Met een eigen bedrijf en opgroeiende kinderen, het schaken op verschillende borden, dan verlang je er wel eens naar om aan het één of het ander volop je tijd te kunnen besteden. Toen de kans zich voordeed om in het college te komen was ik meteen bereid. Met de gedachte dat ik me als gedeputeerde voor de volle honderd procent kan inzetten voor dit werk.”

Het energietransitie dossier; het tempo ligt nog niet erg hoogvolgens de media. Hoe kijk je daar tegenaan?
“Er is sprake van een hoop visie, veel ideeën. Maar er zit ook vaak een onaangename ondertoon in het gesprek over verduurzaming. Dan doenmensen iets dat bijdraagt en dan krijgen ze te horen dat het weer niet deugt of niet genoeg is; daar wou ik wel eens mee afrekenen. Dat beoordelen van elkaar… ik voel er niets voor om de politieagent te spelen. Als jij een stukje vlees wilt eten, of in een diesel rijdt, en je aan de andere kant je best doet een bijdrage te leveren in de vorm van isoleren, of zonnepanelen, of minder vliegreizen, waarom zou je elkaar dan de maat nemen? Het klimaatakkoord is iets van een lange adem, maar ook iets dat voor een hele grote sector werk gaat bieden en nog generaties lang.

Hoezo, onze doelstellingen niet halen? Voor windenergie staat de teller in Overijssel op 88%! Dan wordt het maar 2021, in plaats van 2020 – ik kijk liever naar wat we wél bereiken, dan te staren op wat nog niet klaar is. Er is 8,5 miljoen extra uitgetrokken voor arbeidsmarktbeleid, voor het omscholen van mensen hiervoor. Kijk naar de kansen en mogelijkheden, in plaats van naar de onmogelijkheden. Wat heb je aan een coach die bij alles wat je doet –fietsen, hardlopen- voortdurend roept dat het niet snel genoeg gaat. Dan hou je er toch mee op? Zo zit dat ook met het klimaatverhaal. Je moet mensen niet demotiveren. Heb jij al zonnepanelen op je dak? Nee? Dan heb je daar vast een goeie reden voor. Een appartementengebouw? Nou precies, we zouden eens goed moeten kijken naar gebouw gebonden energiemaatregelen. Daar valt een hoop te winnen.”

Je bent nu een paar weken in je nieuwe functie. Hoe voelt dat en waar heb je je vooral over verwonderd?
Onder uitputting is zoiets – ik doe daar niet cynisch over, maar het is een feit dat de provincie jaarlijks miljoenen overhoudt, doordat bijvoorbeeld cofinanciering door gemeenten problematisch is, dat is wel een teken aan de wand. Op gebied van cultuur is er trouwens nooit sprake van onder uitputting.

Mijn positie als gedeputeerde vind ik nog wel een beetje ingewikkeld. Ik ben zelf totaal niet statusgevoelig, en dan zo’n auto met chauffeur? Dat voelt iets ongemakkelijk. Ik had vroeger als afwashulp al een probleem met autoriteit, zo werd tegen mij gezegd. Ik kijk liever naar de mensen zelf, het hebben van oprechte interesse in elkaar is onmisbaar voor de samenwerking. Ik ga graag het gesprek aan op gelijk niveau. Aan de andere kant; je gaat ook over handhaving, over het beheer van budgetten, dat er regels worden nageleefd. Dan moet je een zekere afstand hebben – dat weet ik ook. En met al die afspraken op één dag heb je een goeie auto nodig. Zo pragmatisch ben ik ook wel weer.”

Hoe ga je de zomervakantie doorbrengen?
Met het gezin weer in de Wieringer Aak naar de wadden, iets mooiers kan ik me niet voorstellen. Vertrekken van Lauwersoog, de zee op, met laagtij het schip laten droogvallen, de stilte, het geluid van al die verschillende vogels, die hele cyclus van licht en donker, de zon op zien komen, de natuur beleven, ach, dat is toch prachtig.”