Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Roy de Witte: De democratie is fitter dan ooit!

Redactie

Een sociale streber, begaan met zwakkeren, met hart voor het platteland en in een adem genoemd met Cruijff; de media kwamen superlatieven te kort om Roy de Witte te introduceren als nieuwe, jonge en frisse gedeputeerde. Wat vindt de ex-wethouder van Tubbergen van alle loftuitingen?

“Dat is een beetje dubbel. Aan de ene kant prachtig natuurlijk, maar het bezwaart ook. Ik ben een bescheiden en nuchtere Twent, dat draag ik met trots uit, ik ben niet vies van een beetje ambitie, maar die woorden wekken ook allerlei verwachtingen. Dat sociaal domein, dat ging in Tubbergen heel goed maar dat moet ik toch opnieuw zien waar te maken. ‘t Wordt gewoon hard werken, want je krijgt niks voor niks is mijn ervaring.”

Dat sociale gevoel van jou, waar iedereen het over heeft, waar komt dat vandaan?
“Mijn moeder overleed plotseling toen ik twaalf was. Als je vroeg een ouder verliest wordt je al heel snel zelfredzaam. Ik voelde sterk de zorg voor mijn twee jongere broertjes. Mijn vader stond alleen voor de opvoeding, maar er waren in feite veel meer mensen bij betrokken, ooms, tantes, de buurvrouw, de buurt. Die sociale cohesie, de zorg voor elkaar, dat heb ik al heel vroeg ervaren als belangrijk.”

Over het coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling, zit er genoeg van het CDA in en ben je tevreden met de taakverdeling? 
“Tja, het CDA… ik ben weliswaar van de christelijke partij maar in god geloof ik niet. Wel in de christelijke waarden, in zorg voor elkaar, in de middenweg, in coöperatie en consensus. Ik vind daarvan ruim voldoende in het akkoord. De woorden welzijn, leefbaarheid en sociale kwaliteit komen er in terug. Sommige mensen zeggen van mijn portefeuille (leefbaar platteland, cultuur en erfgoed, recreatie en toerisme en sociale kwaliteit) aha,Roy heeft het pretpakket gekregen! Prima, denk ik dan, waar pret is, is actie. Maar ik zou vooral graag het sociale gezicht van dit college willen zijn.”

Wat heb je precies met cultuur?
“Cultuur betekent voor mij creativiteit. Die hebben we nodig, over de hele linie. Het is een voorwaarde om dingen te kunnen oplossen, of dat nou om vraagstukken over het platteland gaat of om energietransitie, creativiteit maakt het ondenkbare waar zonder te kijken naar regeltjes. Dan gaat het wat mij betreft ook niet altijd om geld. Sterker nog: soms is schaarste zelfs beter dan overvloed, dat dwingt je tot creatieve oplossingen.”

Wat vond je van je eerste weken bij de provincie?
“Ik ben verrast door de hoeveelheid kennis en expertise die ik in die korte tijd heb aangetroffen in deze organisatie. Ik vind dat we daar wel wat meer van mogen laten zien in de buitenwereld. Ook als bestuurders. En dan niet vanaf een podium, met mooie toespraken, maar gewoon hands on en tussen de mensen. Ik geloof in werken bij de overheid, dat je daar het verschil kunt maken, dat is toch onwijs sexy?

Je hoort vaak over polarisatie en dat deze generatie zo weinig betrokkenheid met de samenleving zou hebben; nou, daar merk ik helemaal niets van. Ik zie de generatie van nu het heus niet minder doen dan de voorgaande. Volgens mij is de democratie fitter en actiever dan ooit en al die nieuwe partijen – die zie ik alleen maar als een verrijking voor het debat.”

Wat doe je in de vakantie en in je vrije tijd? 
“De vakantie gaat waarschijnlijk naar Texel met mijn vrouw Joyce en onze kinderen Sep, Ties, Pim en Maud. Lekker in een huisje, want ik hou wel van een beetje gemak. En de vrije tijd: de maandagavond is voor het voetbal in Manderveen. Ik voetbal zelf, maar train ook de F’jes, zevenjarigen, dat is prachtig om te doen. Die kinderen hebben een geweldige instelling. Winnen of verliezen, maakt niet uit, de volgende keer beterzeggen ze dan. Daar kun je wat van leren. Er moet wel iets heel geks aan de hand zijn wil ik die maandagavond verstek laten gaan.”