Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

JIJ Magazine editie juli 2019

Lekker eten, sterrenkijken en dan slapen in Lattrop

Redactie

Erfgoed Bossem bij het Twentse dorpje Lattrop mag zich voortaan écht duurzaam noemen. Het recreatiebedrijf annex veehouderij kreeg een Green Key certificaat. Op de eeuwenoude boerenhoeve vlakbij de Duitse grens wordt er alles aan gedaan om het milieu te sparen, zonder dat de gasten inleveren op comfort en luxe.


‘De Green Key lijkt een beetje op de Michelinster voor restaurants,’ vertelt eigenaar Dennis Rerink die samen met zijn vrouw Annette en een team medewerkers het bedrijf runt. ‘Het is best moeilijk om die hoge standaard te krijgen, en misschien nog moeilijker om vast te houden. Daar moet je samen echt veel voor doen. En je moet er in geloven, dat is misschien wel het belangrijkste – anders red je het niet.’ Het Green Key keurmerk is een internationaal label voor duurzame bedrijven in de recreatie, vrijetijds- en zakelijke branche.

Sterrenkubussen

Erfgoed Bossem is van oorsprong een veeteelt bedrijf, nu in handen van de vijfde generatie. In de tijd van Dennis Rerinks’ vader werd al gekozen voor de bijzondere brandrode runderen, die nu de stal bevolken. In de jaren ’90 werd een kleine camping gestart bij het boerenbedrijf, dat op een steenworp afstand ligt van het Natura 2000 gebied Bergvennen en Brecklenkampseveld in de gemeente Dinkelland. Een schitterende streek, met vennen, heidevelden en jeneverbesstruiken. Dennis en Annette gooiden acht jaar geleden het roer van de intensieve landbouw definitief om. Ze maakten er een biologisch bedrijf van. De kleine camping groeide uit tot een eigentijdse ‘glamping’ locatie met familielodges. Er kwamen ‘sterrenkubussen’, gerieflijke kleine houten huisjes met een transparante koepel als dak. Slapen onder de niet-vervuilde heldere sterrenhemel van Lattrop. Maar slapen kan ook in luxe kamers in de oude boerderij of in ’t Huusken op het erf.

Culinair

Uit de boerenkeuken komen biologische producten. Het brandrode rund staat hoog op de culinaire kaart, vergezeld van ingrediënten uit de streek. Het restaurant is drie avonden in de week geopend, en elke zaterdag is er een Twentse table ‘d hote waarbij iedereen kan aanschuiven om culinaire rondreizen te beleven. Voor Dennis Rerink, zijn vrouw Annette en hun team is deze manier van bedrijfsvoering een overtuiging. ‘Het was voor ons een heel bewuste keuze om over te schakelen op duurzaam. Kijkend naar de manier waarop het meeste voedsel wordt geproduceerd, waren we er 100% van overtuigd dat het anders moest. We wilden naar een evenwichtige productie, een totaalconcept waarbij het welzijn en de kwaliteit van leven voor mens en dier centraal staat.’ zegt Dennis.

Gasten

Inmiddels weten per jaar zo’n zevenduizend gasten de weg te vinden naar Erfgoed Bossem. Om te slapen, te recreëren, te genieten van de omgeving en van de keuken. Dennis en Annette zijn er trots op dat ze het familiebedrijf in een nieuwe levensfase te hebben gebracht. ‘Met dit concept, en de recreatiepoot erbij heeft het bedrijf een toekomst. Met de tenten en de kubussen trekken we een vrij jong publiek, dertigers vooral, maar ook het regionale publiek komt en dan vooral voor de keuken, voor de boerderij, de producten en het verhaal er om heen. Wat we hier hebben, ach – het zijn maar spullen, materieel, grond en gebouwen die we in bruikleen hebben. Ons gaat het om bestendigheid, niet om de winst. Voor ons is de winst dat we een mooi leven hebben, dat we delen met leuke mensen. Dat het bedrijf een stabiele toekomst heeft waar de volgende generatie mee verder kan.’

Hun eigen kinderen? De zesde generatie, bestaande uit Casper, Olle en Filou is nog jong.
‘Als ze het bedrijf later willen overnemen zou dat mooi zijn, maar kinderen moeten hun eigen keuzes maken. Eerst maar eens de wereld in en dan verder zien.’ 

Dinkelland