Gallery

Ambtsbezoek Andries Heidema aan gemeente Rijssen-Holten:

Alle welzijn onder een dak

Redactie

Hij heeft geheugenverlies. Woont in een caravan. Heeft geen geld, maar schulden. Komt met de politie in aanraking, die stuurt hem voor hulp naar de gemeente. In Rijssen-Holten komt hij dan terecht bij ViaVie Welzijn; daar zijn alle disciplines om hulp te bieden onder één dak. Op een steenworp afstand van het gemeentehuis. De voedselbank wordt ingeschakeld, er komt een noodpakket en medische zorg, schuldhulpverlening wordt erbij betrokken, net als de woningbouwvereniging voor de huisvesting.

In korte tijd is de man letterlijk en figuurlijk ‘onder de pannen’ en in veilige handen. Ze speelden een rollenspel, de hulpverleners Peter Johanningmeijer en Marines Sieben, ter ere van het ambtsbezoek dat Commissaris van de Koning Andries Heidema bracht aan de gemeente Rijssen-Holten. Geflankeerd door wethouder Ben Beens en burgemeester Arco Hofland maakte de CdK kennis met de gezamenlijke welzijnsorganisaties ViaVie, Avedan, Mee IJsseloevers en VraagRaak. De medewerkers van de laatste club krijgen zo’n zeshonderd hulpvragen per jaar. Die kunnen gaan over mantelzorg, geld, gezondheid, relaties, uitkeringen.

Onder een dak

Met rollenspellen maakten de medewerkers duidelijk hoe in Rijssen sociale- en welzijnproblematiek integraal wordt aangepakt; van vluchtelingenwerk tot hulp aan jonge kinderen. ‘Alles onder één dak werkt heel effectief,’ legt Inge Hiddink, directeur van Viavie Welzijn uit aan Heidema. ‘Het maakt een snelle, brede aanpak mogelijk bij tal van hulpvragen. Of het nu draait om eenzaamheid bij ouderen, of taalachterstand bij nieuwkomers; het gaat er om dat onze inwoners de mogelijkheid hebben om mee te doen aan de samenleving. Niet aan de kant staan. Dat we elkaar als ondersteunende organisaties hier snel kunnen vinden vergemakkelijkt het werk!’

Nieuwkomer

Merhawi Tekle, afkomstig uit Eritrea, is welgeteld één dag officieel inwoner van de gemeente Rijssen-Holten. Er moet nog van alles gebeuren om de nieuwe Rijssenaar te laten landen in zijn woonplaats. Huisdeursleutels. Een fiets. Formulieren invullen, registraties. Alma Mahdere, thuisbegeleidster van Carint Reggeland is erbij gehaald om hem op weg te helpen, te vertalen. Muurtjes slechten, noemen ze dat samenwerken hier. Maar het kan nog beter, zegt mevrouw Hiddink, ‘De inwoner moet ons goed weten te vinden. We werken nog aan onze herkenbaarheid. Iemand die aanklopt om hulp moet in principe maar één keer zijn verhaal hoeven te vertellen.’

Taart

Voorafgaand aan het bezoek aan ViaVie sprak Heidema met het college. De begeleidende taart kwam uiteraard van Heel Holland Bakt deelneemster Hanneke Borkent uit Rijssen. In het tweede programmadeel ging de CdK in gesprek met ondernemers, afgevaardigden van het onderwijs, woningbouw, recreatie en toerisme en detailhandel uit de ‘MKB vriendelijkste gemeente’. Daarbij passeerden onderwerpen als bereikbaarheid, duurzaamheid, scholing en arbeidsmarkt de revue. Met de raad van Rijssen-Holten werd er gespeeddatet, over issues als bestuurlijke samenwerking, en de relatie tussen raad en samenleving. Raadslid Bart-Jan van den Berg zorgde voor een muzikale afsluiting op orgel.

Rijssen-Holten was het tweede ambtsbezoek van Andries Heidema in de reeks van de 25 Overijsselse gemeenten.

Rijssen-Holten
Chat met Janneke
Chat met Janneke