Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

JIJ Magazine editie maart 2019

Houden van je wijk op z'n eenentwintigste-eeuws

Redactie

“Het was een heerlijke buurt om in op te groeien”, herinnert Patrick Nijboer (40) zich. 'We waren altijd buiten. Iedereen kende iedereen.'

Dat is veranderd, weten de vijf leden van het bewonersplatform in Twekkelerveld. De saamhorigheid die vroeger zo vanzelfsprekend was, is grotendeels verdwenen. Sommige mensen kennen zelfs hun naaste buren niet.

Praatje

Maar veel mensen hebben er toch behoefte aan. Vooral de ouderen in de wijk - en dat zijn er, naast de studenten, heel veel. Maar ook andere Twekkelervelders. Ze willen elkaar groeten op straat. Even een praatje maken. Naar elkaar omkijken.

Hoe krijg je dat terug?

De vijf buurtbewoners die sinds een jaar het bewonersplatform vormen, weten het wel: “Door mensen een stem te geven.” Neem zoiets als veiligheid. Of de toenemende kamerbewoning. Of afval. Dat zijn zaken die leven, hoor. “Daar kun je niet over beslissen vanachter een bureau. Je moet praten met de mensen die hier wonen”, zegt John van der Horn (58).

Dus dat doet het platform. Het organiseert zo nu en dan een thema-avond over belangrijke onderwerpen. Er komen vertegenwoordigers van de gemeente, of de politie, of de wijk - het is maar net wie er over het betreffende onderwerp gaat. De bewoners stellen vragen en geven hun mening. En daar wordt rekening mee gehouden.

Achter de broek

Echt? “Echt”, zegt het bewonersplatform. “Daar zorgen wij voor. We zitten die instanties achter de broek. Beloftes moet je nakomen.”

Het punt is, zegt Jacqueline Wever (48), dat veel mensen er niet meer in geloven. “Dat platform, dat is zeker weer zo'n wijkraad, hoor ik af en toe. En dan antwoord ik: kom maar eens kijken, dan weet je wel beter.”

De wijkraden van vroeger zijn aan het uitsterven. Ze zijn niet meer van deze tijd. “Het was vaak een clubje oudere mensen dat zei namens de wijk te spreken”, weet Marieke Arends (44). “Maar dat werkt in de eenentwintigste eeuw niet meer.”

Investeringen

Wat wel werkt, is met z'n allen proberen de wijk beter te maken. Instanties én burgers dus. Dat lukt het best als je elkaar een beetje kent. En daar zit nu net het probleem: er gebeurt een heleboel in Twekkelerveld, maar het hangt als los zand aan elkaar.

“Daarom denken we ook met de gemeente en woningcorporatie mee over investeringen in de wijk. Zoals een ontmoetingsplek - dat is een grote wens. Maar ook daarbij zeggen we: je moet de hele wijk erbij betrekken.”

De vijf platformers zien het als hun belangrijkste taak om mensen samen te brengen. Neem de hangjongeren bij het zorgcentrum. De politie kon weinig doen aan de overlast. Maar de woningbouwvereniging wel: die hing betere verlichting op. “Je moet de weg een beetje kennen”, glundert Patrick.

Jacqueline Wesselink (45) is blij dat ze bij het platform hoort. “Ik kan nu echt iets betekenen voor de wijk waarin ik woon.”

Meer weten over hoe je de samenleving bij elkaar brengt en houdt?

Abonneer je op de gratis nieuwsbrief van Studio Vers Bestuur!

www.studioversbestuur.nl


Enschede