Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Met 400 Overijsselaars een boek lezen? “Lezen is een sociale bezigheid”

Redactie

In september ging een Overijsselse leesclub van start met maar liefst 400 deelnemers. Ze lezen drie titels die zijn uitgezocht door schrijver Tommy Wieringa. Henk Wildeman uit Deventer meldde zich aan want “lezen is een sociale bezigheid”.

Henk Wildeman (29) geeft Nederlands aan het Pius X College in Almelo. Hij doet mee aan de leesclub van Overijssel verwoordt waarvoor auteur Tommy Wieringa in september de volgende titels uitzocht: Radetzkymars van Joseph Roth, Austerlitz van WG Sebald en De tuin van Finzi Contini’s van Giorgio Bassani. Op 16 maart komen alle lezers samen en wordt de leesclub feestelijk afgesloten met een Q&A met de schrijver, voordrachten en meer.

Genoeg te lezen als docent Nederlands zou ik denken. Waarom doe je mee aan deze leesclub?

“Ik ben een fan van Tommy Wieringa en toen ik dit initiatief langs zag komen, heb ik me opgegeven. Als docent Nederland praat ik met leerlingen en collega’s veel over boeken en ook met vrienden. Lezen is een sociale bezigheid: het wordt waardevoller als je er met elkaar over praat. Het leek me aardig om dat nu eens in een andere setting te doen met andere mensen en uiteraard met Tommy Wieringa. Ik ben benieuwd wat hij erover te zeggen heeft 16 maart.’’

Wat vind je van de drie boeken die hij heeft uitgekozen?

,,Radetzkymars vond ik erg mooi. Ik had het al eens gelezen en heb het nu opnieuw gelezen voor de leesclub. Over Austerlitz was ik blij verrast: goede schrijfstijl en prima vertaald. Het is een tragisch, melancholisch boek dat me ontroerde. Ik snap dat Wieringa deze boeken gekozen heeft. De ondergang van het oude Europa en het Jodendom zijn ook thema’s in zijn eigen werk. Wel vroeg ik me af wat er “Overijssels” is aan dit universele thema. De tuin van de Finzi Contini’s ga ik in de voorjaarsvakantie lezen.

Het is wel jammer dat er geen werk van een Nederlandse auteur op de lijst staat. Bij niet-Nederlands boeken heb ik soms wel het idee dat ik sommige verwijzingen en knipogen mis, doordat ik de achtergrond niet ken. Ik had van tevoren het idee ook mijn leerlingen mee te laten lezen, maar die doen het alleen als ze het voor school kunnen gebruiken. En deze (vertaalde) boeken mogen ze niet op hun lijst voor Nederlands zetten.”

Meer informatie: https://www.overijsselverwoord.nl/leesclub/