Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Keten van Eten

Boeren met een verhaal

Redactie

Een levensvatbaar boerenbedrijf dat werkplezier geeft en klaar is voor de toekomst. Dat is wat vader Jos en zoon Thijs Broekhuis uit de grond hebben gestampt aan de Wismanweg in Deurningen. Een fonkelnieuwe biogasinstallatie op het erf voorziet het dorpje van warmte. ‘Koegas’ van zo’n 240 beesten. Een helemaal mestloos boerenbedrijf is de volgende stap als het aan de Broekhuizen ligt. Zover is het nog niet, maar het moet mogelijk zijn.

Vader en zoon Broekhuis

Gedeputeerde Staten brachten een bezoek aan het bedrijf. Ooit begonnen als doorsnee agrariër met dertig koeien, gooide Jos Broekhuis het roer een aantal jaren geleden rigoureus om. Het moest anders, duurzamer, beter. Circulair. ‘Maar wat is circulair?’ vraagt Broekhuis. ‘Gemengde bedrijfjes van vroeger waren circulair, die hadden een gesloten kringloop. Maar dat krijg je in je eentje, en met de huidige omvang van boerenbedrijven, niet meer voor elkaar.’ De oplossing ligt volgens hem in samenwerken met andere bedrijven om daarmee kringloopsystemen te vormen. Gevarieerder boeren, uitruilen van nutriënten, samen optrekken. ‘Er zijn meerdere wegen mogelijk in de landbouw. Niet iedereen hoeft hetzelfde te doen. Je moet het zoeken in de combinaties. De coöperatieve gedachte in de landbouw komt dan terug.’ Boeren die stoppen met hun bedrijf spelen daarbij een cruciale rol. Want land is schaars, peperduur, en gaat vaak naar de hoogste bieder. Dat kan maar zó een zonnepanelenproducent zijn. Maar zonnepanelen horen op daken, en niet op kostbare landbouwgrond.

Monique Haaf (l) en Hester Maij (r) bij de biogascentrale

Energieprobleem oplossen

De zonnepanelen op de daken van de Broekhuizen leveren energie voor het bedrijf. De biogasinstallatie draait nu een jaar, en daarmee is het boerenbedrijf nu volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie. Jaren pionieren en studeren op de techniek en de financiering gingen er aan vooraf. De provincie Overijssel hielp een handje mee met geld uit het potje Subsidie Duurzame Energie. Een kleine driehonderd Deurningse woningen worden inmiddels voorzien van het groene gas van boer Broekhuis. In de stal prijken vier melkrobots. Het antibioticagebruik in het bedrijf is fors teruggedrongen. Het is een manier van boeren die nog niet voor iedereen is weggelegd, geeft Jos Broekhuis toe. ‘Het is complex, de regelgeving staat je soms in de weg. Je moet er zelf je weg in zien te vinden. En wat voor ons geldt hoeft ook niet voor iedereen te gelden; elke ondernemer kiest zelf wat het beste voor hem is. Maar stel dat elk Overijssels dorp zo’n groen-gas initiatief heeft. Dan ben je toch al mooi een heel eind op weg om het energieprobleem op te lossen!’ 

De provincie Overijssel maakt werk van de toekomst van de landbouw, de ‘agro & foodsector’ en stimuleert het verduurzamen van niet alleen de landbouw, maar van de hele voedselketen. Voor betere producten, en om de toekomst van de sector veilig te stellen. 

Dinkelland