Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Scheve trap? “Dat is precies de bedoeling.’’

Redactie

Vrijwilligers toverden een braakliggend terrein naast het Zwolse revalidatiecentrum de Vogellanden om tot beleeftuin Buiten Zinnig. De tuin helpt revalidanten bij hun herstel én zorgt voor verbinding tussen revalidanten en buurtbewoners. De provincie betaalde mee aan dit groene en sociale initiatief. Voor het provinciebestuur reden om een kijkje te komen nemen.

Midden in de beleeftuin ligt een flinke met gras begroeide bult. In plaats van de grond, die was blijven liggen na een bouwproject, weg te halen is de berg nu onderdeel van de beleeftuin. Een rolstoeltoegankelijk pad slingert naar een prieeltje op de top. De route kan afgesneden worden via een stenen trap. Die ziet eruit alsof hij door slechte amateurs in elkaar is geknutseld: schots en scheef. “Dat is precies de bedoeling,’’ legt vrijwilliger Herman Reimerink de verbaasde bezoekers uit. Juist doordat het trapje scheef is, helpt het revalidanten te oefenen met het nemen van hindernissen. Dit past in de filosofie van de beleeftuin: revalideren in een natuurlijke omgeving. Zodat ze na hun revalidatie ook weer de stad én de natuur in durven.

Loekie van Tweel is een van die revalidanten. In 2011 bleek ze reuma te hebben. Sinds 2016 komt ze voor poliklinische revalidatie in de Vogellanden. Haar jongste zoon Merijn, die zwemles had in het therapiebad van het revalidatiecentrum, trok haar mee de tuin in. Sindsdien is Loekie, van huis uit bioloog, hier regelmatig te vinden op zaterdagochtenden. Ze helpt met wieden en andere lichte werkzaamheden. Ook coacht ze de kinderen die meehelpen in de tuin. Best pittig vanwege haar reuma, maar tussendoor kan ze uitrusten in het revalidatiecentrum. Op initiatief van zoon Merijn is in de tuin een blote voetenpad aangelegd in de tuin, dat tot zijn grote trots zijn naam draagt.

De tuin zorgt ook voor verbinding tussen het revalidatiecentrum en de wijk vertelt Milena Suran. Ze woont in de wijk en begon drie jaar geleden als vrijwilliger in de tuin. “In de afgelopen hete zomer zochten buurtbewoners verkoeling in de tuin en velen zijn hier vrijwilliger. Er worden activiteiten georganiseerd waar zowel buurtbewoners als revalidanten aan deel kunnen nemen, zoals kerststukjes maken. Ook zijn er yogaworkshops. Het maakt de wereld van de revalidanten groter en voegt ook voor de wijk iets toe.’’ 

Zwolle