Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Videokunst voor een breed publiek

Heimwee naar de basis

Redactie

Douwe Dijkstra en Jules van Hulst maken videokunst. Onder de naam Collectief 33 1/3 maken de kunstenaars middels video onder andere opera’s en muziektheater. Nu werken ze aan een eigen voorstelling: ‘Originals’. Daarbij krijgen ze financiële steun van de provincie Overijssel.

Wat doet een videokunstenaar? Douwe: “Eigenlijk hetzelfde als een schilder, een danser of een muzikant. We vertellen een verhaal. Video is daarbij ons instrument, maar het verhaal staat centraal.”

Een voorstelling van Douwe en Jules is dan ook iets anders dan een filmvertoning in de bioscoop of een videoclip bij een liedje. Jules: “We zijn geen decorbouwers en we maken geen plaatje bij een praatje. Ons videowerk is geen behang, maar staat op zichzelf. Voor ons is deze kunstvorm een hele spannende manier om bijvoorbeeld iets sprookjesachtigs te vertellen. Zo hebben we onder andere een voorstelling gemaakt over Blauwbaard.”

Jules en Douwe combineren tijdens een voorstelling vooraf gecomponeerde beelden met live beeld. Daarbij verschijnen de mannen zelf ook geregeld op het podium om bijvoorbeeld installaties op te bouwen. Jules: “Je ziet ons letterlijk werken aan de voorstelling tijdens een uitvoering. Dat maakt het heel kwetsbaar en tegelijkertijd heel persoonlijk. Omdat het gedeeltelijk live is, krijgt een voorstelling veel meer waarde.”

Tijd om te ontdekken

Provincie Overijssel ondersteunt Collectief 33 1/3 met een subsidie voor de ontwikkeling van de organisatie, zowel artistiek als zakelijk zodat ze kunnen ontdekken wie ze zijn en wie ze willen zijn. En dat is belangrijk voor Douwe en Jules. “De provincie geeft ons ruimte om op eigen initiatief werk te maken als autonoom kunstenaar. We kunnen de tijd nemen voor onderzoek en reflectie en dat is nodig om goede voorstellingen te maken. Dankzij de financiële ondersteuning van de provincie kunnen we nu bijvoorbeeld de voorstelling Originals maken.”

Originals gaat over heimwee en het verlangen om ergens bij te horen. Jules: “Waar hoor ik bij, waar kom ik vandaan? Je hoort steeds vaker dat mensen terug willen naar de basis, maar wat is de basis, heb ik die wel? Soms kan je het gevoel bekruipen van heimwee naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Daar gaat onze voorstelling over.”

Samenwerken met anderen

De voorstelling is nog niet helemaal af en dat is een bewuste keuze, want als het aan Douwe en Jules ligt blijft het verhaal zich ontwikkelen. Douwe: “We laten bewust ruimte vrij in de voorstelling voor andere kunstenaars om hierop in te haken. Ik zie het voor me dat bijvoorbeeld een dichter, een danser of een muzikant zijn eigen interpretatie aan dit verhaal geeft. Zo ontstaat er een voorstelling die zich blijft ontwikkelen en nooit afgerond is.”

Ben je benieuwd naar Collectief 33 1/3 en wil je graag een voorstelling bezoeken? Kijk dan op hun website of volg ze via social media.

Cultuur laat onze provincie bruisen. Provincie Overijssel vindt het belangrijk dat culturele makers de ruimte krijgen om te creëren en zich te ontwikkelen en heeft daarvoor diverse subsidieregelingen. Kijk op overijssel.nl/cultuur of deze mogelijkheden voor jou bieden.