Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Ondernemersontbijt 2018 Oxycom Raalte

Provincie legt oor te luisteren bij ondernemers

Redactie

Overijssel doet het goed voor ondernemers. Dat toont het jongste onderzoek onder het Ondernemerspanel aan. Het vertrouwen in beleid en bestuur zijn toegenomen en het contact met provincie en gemeente kreeg een hoger rapportcijfer dan in 2016. Maar er is nog ruimte voor verbetering, bleek tijdens het jaarlijkse ondernemersontbijt van de provincie Overijssel. De regeldruk zou minder moeten, en de snelheid van handelen mag wel een tandje omhoog.

Het ondernemersontbijt was dit jaar bij Oxycom in Raalte, dat baanbrekende technologie heeft ontwikkeld om gebouwen te koelen, verwarmen, ventileren en bevochtigen met veel minder energieverbruik. Directeur Hans Reinders riep de overheid op om financiële tegemoetkomingen zoals kredieten en subsidies beter toegankelijk te maken. Gedeputeerde Monique van Haaf benadrukte dat de provincie echt oor heeft voor wat ondernemers nodig hebben. Een mooi voorbeeld van het faciliteren van ondernemers is de Stadsbeweging, waarin de provincie investeert in binnensteden in samenspraak met gemeenten en ondernemers. ‘Niet van bovenaf, maar vanuit de ideeën van de ondernemers zelf. Samen zoeken we hoe binnensteden zich kunnen onderscheiden en faciliteren de nodige veranderingen. Met geld, maar ook door te helpen grote investeerders aan te trekken en mee te denken over infrastructuur. Als bepaalde winkelstraten echt niet lopen, kun je denken aan een compact centrum waar delen van het winkelgebied woongebied worden. Door van het winkelen weer een echte beleving te maken, trek je bezoekers en kun je de strijd met internet-aankopen aan’.

Onderscheiden

Dat werkt goed in onder andere Almelo. Wethouder Van Rees bespeurt een positieve teneur in zijn stad. ‘Er wordt weer gewerkt en gebouwd, we krijgen een mooi compacter centrum. Samen met ondernemers, inwoners en vastgoedeigenaren zijn we bezig met een Koersdocument waar we met de stad naar toe willen. Je moet niet concurreren met andere steden, maar je onderscheiden. Wij kunnen niet zulke grote winkels trekken als Enschede, die strijd moet je niet aangaan’. Ondernemer Marco Schonewille is vol lof over de aanpak. Hij nam deel aan het project Start je winkel en heeft nu slijterij Promillage op een prachtplek in de binnenstad. ‘Ik had het anders ook wel gedaan maar dan had het veel langer geduurd. Ik ben heel goed ondersteund met onder andere vergunningaanvragen. En nog steeds is er contact en kan ik advies vragen’. Initiatiefnemer Wiebe Blaauw van Start je Winkel kreeg dit lumineuze idee toen hij zijn vrouw afzette in de Negen Straatjes in Amsterdam. ‘Er zijn zoveel mensen die dromen van een eigen winkel. Zij kunnen een aanvraag doen en op basis van het businessplan en het verhaal helpen wij de meest kansrijke’.

Netwerk

Het Ondernemerspanel laat in de peiling ook een positief geluid horen over de betrekkingen met de overheid. Maar als ze steun nodig hebben, gaan ze vooral in hun eigen netwerk te rade. Dat zou beter moeten, vindt Hans Bakker van MKB Nederland. Vooral als het gaat om weerbarstige zaken als het tekort aan personeel zou de aansluiting overheid-ondernemer beter kunnen. ‘Hoe kan het dat ondernemers geen mensen kunnen vinden terwijl er aan de andere kant hele organisaties als het UWV zijn opgetuigd door de overheid? Misschien moeten ondernemers meer worden betrokken bij wat nu echt nodig is, want hierdoor gaan projecten zoals de vernieuwing van de binnensteden vertraging oplopen’. Of Overijssel weer de MKB-vriendelijkste provincie wordt, kon hij nog niet zeggen, maar de verwachtingen zijn hoog gespannen: uit het onderzoek blijkt dat 4 procent van de ondernemers gebruik maakt van provinciale faciliteiten, landelijk is dat slechts 1 procent. In Raalte zijn ze in zeker op de goede weg. Daar sloeg de gemeente twee jaar geleden na teleurstellende rapportcijfers een ondernemersvriendelijke koers in, met onder andere aanpak van winkelcentra, betere betalingssnelheid en een nieuw aanbestedings- en inkoopbeleid. Wethouder Dennis Melenhorst meldde trots dat hierdoor de waardering flink is toegenomen.

Tijdrovend

Met eigen rapportcijfers konden de aanwezigen de overheid ook waarderen, en tips geven voor een betere aanpak. Bij de grote borden was vaak te horen dat ondernemers wel mee willen doen aan regelingen, maar afhaken als die te tijdrovend of ingewikkeld zijn. Ook is er een spanningsveld tussen ondernemers die snel meters willen maken en de overheid, die zorgvuldig te werk moet gaan en meerdere belangen moet afwegen. Om te horen wat bij ondernemers leeft ging gedeputeerde Eddy van Hijum al heel veel bedrijven langs op de MKB-tour. 

Raalte heeft startersapp

Bij het ontbijt lanceerde de gemeente Raalte een app voor startende ondernemers. De app Raalte onderneemt! is een initiatief van de gemeente Raalte en de provincie in samenwerking met ondernemersvereniging ZP Raalte. Starters kunnen op de app alle informatie vinden om een vliegende start te maken. Er staan nieuwsberichten op, interessante evenementen, contactgegevens van ondernemersverenigingen, gemeentelijke accounthouders en andere organisaties. De app is gekoppeld aan het startersloket dat binnenkort begint. Zowel de app als het startersloket kregen steun van de provincie. Gedeputeerde Monique van Haaf, wethouder Dennis Melenhorst van de gemeente Raalte en Karin Assink van ZP Raalte namen de app in gebruik. De app is te vinden in de App Store en in de Google Play Store.