Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

2 november 2018 - Inspiratiemiddag Zorg en Groen

Groene zorg doet goed

Redactie

Zwolle - Groene zorg doet mensen goed. Soms kun je met een simpele ingreep al een mooi resultaat bereiken voor je cliënten. In Overijssel zijn hier mooie voorbeelden van, en die mogen gedeeld worden. Dat gebeurde op vrijdagmiddag 2 november bij zorgspectrum ’t Zand, locatie Zandhove in Zwolle. Zandhove was een uitgelezen locatie voor een inspiratiemiddag als deze: groene zorg is hier vanzelfsprekend. Bij Zandhove wordt aan verschillende doelgroepen zorg verleend. Voor al deze groepen is het groen waardevol. Op het landgoed is groen altijd dichtbij. Dieren op de boerderij, een inspirerende tuinkaart om te gebruiken tijdens een wandeling.

Zorg-weetjes

Als opwarmertje van de middag werd de kennis van de aanwezigen op de proef gesteld. Wisten ze dat de gemiddelde levensverwachting van Nederlanders in 2040 86 jaar is? En de zorgkosten dan gestegen zijn naar €175 miljard (!). Dat 45% van de inwoners van verpleegtehuizen vaker naar buiten wil? Of dat IVN Oldenzaal dit jaar al 100 visites heeft afgelegd met de natuurkoffer? Andrea Willems van Driezorg was de gelukkige winnares van de quiz en won een boekenpakket en een speciaal voor haar gemaakte cartoon. 

“Elk soort natuur is geschikt”

Nu alle blikken op scherp stonden was het tijd voor de inspirerende presentatie over natuur en zingeving van Roos van Doorn (www.roosvandoorn.nl). In de zorg kom je soms situaties tegen waarin het leven uitzichtloos of uitputtend is. Emoties en frustraties, wie ben ik, wat maakt mijn leven zinvol? Natuur kan dan een bron van kracht en moed zijn. Het kan een taal zijn om iets uit te drukken waar geen woorden voor zijn. Roos: “Een knotwilg kan al een gespreksonderwerp zijn waar je op door kunt praten. Begin in de fysieke omgeving, dat wat je daadwerkelijk ziet. Vraag daarna door: wat doet dit met mij? En wat betekent dit voor mij? Laat de stilte er vervolgens ook zijn, dat is je kern.” Concrete handvatten om een gesprek met cliënten te voeren over natuur, en zo ook een laag dieper te komen. In duo’s probeerden we gelijk de gespreksvorm van Roos uit, waarbij sommigen van ons al tot de kern kwamen. Roos gaf nog een laatste advies aan ons mee: “Kom niet met oordelen en geef mensen alle ruimte. Hoe je natuur ervaart en er betekenis aan geeft hangt af van verschillende factoren. Je kunt het dus niet afdwingen. Maar elk soort natuur is geschikt, zelfs een appel in een fruitschaal.” 

Begin klein

Met deze waardevolle informatie in ons achterhoofd gingen de deelnemers de workshops in. Zelf aan de slag met groen in je zorgpraktijk: hoe doe je dat? Voorbeelden te over, vanuit verschillende invalshoeken. Van groene schilderijen tot tuinieren in de moestuin, van natuurkoffers tot een rolstoel-tweedaagse: iedereen moet mee kunnen doen. Natuur mag en kan nooit ver weg zijn.

“Ik kan weer wat”

Workshopleider Wout Nieuwenhuis werkt met jong-dementerenden en natuur. “Door hen in de natuur te laten werken hebben ze weer het gevoel iets te kunnen. Hun geluksbeleving en kwaliteit van leven gaat door de natuur omhoog.” Herman Reimerink van de Beleeftuin in revalidatiecentrum de Vogellanden beaamt dit in zijn workshop: “Door de beweegtuin hebben revaliderende mensen het idee gelijk weer terug te zijn in de samenleving. Dat werkt motiverend.” 

Natuur moet weer ‘gewoon’ worden

Veel ervaringen werden gedeeld. De invloed van natuur op gezondheid is groot, maar de natuur in de zorg is nu vaak ver te zoeken. Marja Fuchs heeft ervaring met ‘healing environments’ in ziekenhuizen. “Natuur zit niet meer standaard bij mensen op het netvlies. Het moet weer gewoner gemaakt worden, we moeten het weer gaan benutten.” 

Zoek partners en begin klein

Veelgehoord tijdens deze inspiratiemiddag over groene zorg is samenwerken. Het contact met de natuur moet weer teruggebracht worden, maar in je eentje groen doen is lastig. Verzamel partners om je heen, en begin klein. Zo kun je de groene vlek steeds meer verspreiden. Want dat groen goed doet, daar was na het delen van alle succesverhalen geen twijfel meer over mogelijk. 

Heb je na deze inspiratiemiddag ook zin gekregen om met groen aan de slag te gaan in jouw zorgpraktijk? Wil je advies, hulp, netwerkcontacten of een keer sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Marrit Klompe.

Email: MB.Klompe@overijssel.nl

Telefoon: 038 499 8589


Zwolle