Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Tweehonderd MKB’ers doen mee aan inspirerend Overijssel Onderneemt!

Even uit de waan van de dag

Redactie

Als ondernemer leef je vaak in de waan van de dag. Toch namen op maandag 29 oktober 2018 zo’n tweehonderd MKB’ers uit de hele provincie, aan het eind van zo’n drukke werkdag, de tijd om naar het evenement Overijssel Onderneemt! in Hengelo te komen. Om geïnspireerd te raken door de verhalen van anderen, nieuwe kennis op te doen en vooruit te kijken op nieuwe ontwikkelingen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gaf het de MKB’ers in de voormalige fabriek van Hazemeijer meteen aan het begin van de bijeenkomst al mee: “Ondernemers zijn altijd druk met vandaag. Maar soms moet je ook de tijd nemen om na te denken over de dag van morgen.” Overijssel Onderneemt! bleek daarvoor een uitgelezen kans. De ondernemers konden kort kennis nemen van zeven verschillende onderwerpen, variërend van de uitdagingen van snelle groei of juist net starten, van financiering tot sociaal ondernemen, van de specifieke problemen van familiebedrijven tot organisatorische innovatie en opleiding en ontwikkeling van je mensen. Elke deelnemer koos uit die pitches één workshop waarin het thema verder werd uitgediept. Vooral de workshops over familiebedrijven en starters trokken veel belangstellenden.

Eye-opener

Voor veel ondernemers was het een eye-opener dat de provincie zoveel verschillende manieren heeft gevonden om hen het leven makkelijker te maken. Er zijn subsidieregelingen, maar ook mogelijkheden tot coaching, begeleiding en kennis delen. Volgens economisch gedeputeerde Eddy van Hijum is de afgelopen jaren met diverse programma’s veel bereikt voor en door het MKB. “Dit beleid is ingezet in een tijd van crisis. Om de economie van Overijssel te versterken zijn we begonnen bij het versterken van het MKB, het fundament van de economie. We zijn daarbij opgetrokken met alle gemeenten en het MKB zelf. Ondernemers zochten elkaar op. We hebben echt goed geluisterd waar ondernemers nou echt op zitten te wachten. En dat heeft gewerkt.” 

Wensen blijven er natuurlijk altijd. Zo werd in de getoonde interviews met ondernemers duidelijk dat de provincie nog wel kan werken aan flexibiliteit en snelheid. Of, zoals voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland het verwoordde: “Ondernemers vragen vertrouwen om te kunnen ondernemen, te experimenteren. Daarvoor is het nodig de regels die vooraf al worden opgelegd om kwaadwillenden tegen te gaan soms wat los te laten. Natuurlijk moet er controle zijn maar dat kan ook aan de achterkant. Dat gaat in Overijssel al best goed’. Ook Mona Keijzer vond dat Overijsselse ondernemers trots mogen zijn op wat hier wordt neergezet. Met het landelijke MKB-actieplan wil ze de motor van de economie nog verder ondersteunen, bijvoorbeeld met hulp bij digitalisering en cyberveiligheid, maar ook met goede ideeën om de problemen van personeelstekort te tackelen.

Leren van elkaar

Bij de pitches konden de ondernemers horen hoe anderen zulke uitdagingen aangaan. Neem Johan Keurentjes van De Nieuwe Zaak, experts in E-commerce. Zijn bedrijf groeide zo onstuimig dat hij ‘tegen een muur liep; projecten gingen over het budget, talentvolle mensen namen afscheid’. Hij doet nu mee aan het Snelle Groeiersprogramma van de Provincie Overijssel, dat twee jaar duurt. “Dat dwingt je om een goede analyse te maken en daarna een goed actieplan, en prioriteiten te stellen.” Ook het contact met andere ondernemers ervaart Keurentjes als prettig. “Je denkt vaak dat je uniek bent met de dingen waar je tegenaan loopt, maar er zijn veel overeenkomsten. Zo leer je ook van elkaar.” 

Dat is ook de opzet van De Pioniers, krachtclub voor ondernemend Overijssel. Ondernemers die hun bedrijf organisatorisch anders hebben ingericht en daarmee veel succes hebben, vertellen daarin inspirerende verhalen. Elbert Jan Hesse van Novon schoonmaak bijvoorbeeld, heeft weinig verloop of ziekteverzuim onder zijn personeel. Dat komt omdat zij niet van bovenaf opgelegd krijgen hoe het werk moet worden gedaan, maar mogen meedenken en meebeslissen. Zo kiezen ze zelf de materialen waarmee ze het fijnst werken en hadden ze zelfs inspraak in de bedrijfsauto’s. Dat zo’n andere benadering werkt, weet ook Wim Swier van FoodConnect. “Je personeel is je kapitaal. Als je je medewerkers in hun kracht zet, gaan ze echt voor je bedrijf.” Een mooie gedachte in een tijd waarin goed personeel schaars is. Bij de workshop Opleiden en Ontwikkelen kwam ook dat probleem aan de orde, want hoe houd je je mensen duurzaam inzetbaar? Daarbij kan het Human Capital programma van Provincie Overijssel hulp bieden.

Het programma werd afgesloten door Björn Kuipers, wereldberoemd scheidsrechter en ook supermarkt-eigenaar in Oldenzaal. Met het verhaal hoe hij al die ballen hoog houdt, konden de ondernemers geïnspireerd naar huis: terug naar de dagelijkse drukte, maar met stof tot nadenken voor de toekomst.

Benieuwd naar de programma’s voor het MKB? Kijk dan op: www.overijssel.nl/mkb

Hengelo