Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Eerste eendaagse oriëntatiecursus voedselbossen geslaagd

Vruchtbaar!

Redactie

Op 29 september 2018 vond bij het Natuurlijk Huus in Raalte de eerste oriëntatiecursus plaats voor aspiranten in de voedselbosbouw. Daarmee ging het programma van de School voor Voedselbosbouw Overijssel weer een volgende fase in.

Wat is je vraag?

In het Natuurlijk Huus kwamen zo’n 20 deelnemers samen, ieder met een eigen droom of wens en soms met een eigen stuk grond. Voor sommigen was het idee van een voedselbos vrij nieuw. Zij kwamen er aan ‘snuffelen’. Anderen hadden al meer een beeld van wat zij zouden willen, maar vroegen zich af of hoe ze hun droom kunnen realiseren. Iedereen schreef zijn of haar persoonlijke vraag op en hing deze aan de muur. Tijd om antwoorden te vinden!

Een interessante vraag was of je ook kunt verdienen aan een voedselbos

Pionieren en uitwisselen

Een algemene inleiding over wat een voedselbos is gaf al veel gespreksstof. De bodem, de vegetatielagen, de successie, het beheer en een serie meer of minder bekende eetbare bomen en struiken – stukje bij beetje werden de kansen van voedselbossen duidelijk. Een interessante vraag was of je ook kunt verdienen aan een voedselbos. Daar is nog weinig ervaring mee, maar daar komt de komende jaren verandering in. Begin je aan een voedselbos, dan moet je van pionieren houden. Uitwisselen van ervaringen en kennis helpen daarbij.


Voedselbos bij het Natuurlijk Huus

Dat uitwisselen zat bij het Natuurlijk Huus wel goed. Eigenaresse Agnes Heethaar vertelde hoe zij op hun prachtige plek bij Raalte de ruimte bieden aan allerlei initiatieven. Ook het voedselbos is eerder dit jaar op deze manier tot stand gekomen. De aanplant is deels klaar. Cursisten hebben dat opgepakt, en ook op andere manieren worden er steeds nieuwe mensen bij het voedselbos betrokken. Tijdens een wandeling door het voedselbos bekeken de deelnemers de jonge aanplant. De extreme droogte van afgelopen zomer had wel zijn sporen achtergelaten..

En nu aan de slag!

De tweede helft van de middag bespraken we allerlei onderwerpen die je mee kunt nemen in je eigen voedselbos-ontwerp. Iedereen zat vol enthousiasme en inspiratie. Mooie inzichten om mee naar huis te nemen, nog eens over na te denken of gelijk toe te passen. De School voor Voedselbosbouw start vanaf het voorjaar een meerdelige ontwerpcursus, waarvoor de eerste leerlingen dus al gevonden zijn. 

Tekst: Fransjan de Waard - www.voedselbosbouw.nl

Raalte