Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Alwin Koers (29) uit Vriezenveen maakt als graffiti-artiest schilderijen en geeft workshops

Van ‘storend element’ tot graffitikunstenaar

Redactie Oosten

Graffitikunstenaar Alwin Koers (29) uit Vriezenveen werd op school gezien als ‘storend element’. Hij kon niet stilzitten en al zijn schriften stonden vol doodles en poppetjes. Inmiddels is hij bijna dertig, en gebruikt hij zijn energie en creativiteit elke dag op een positieve manier als graffiti-artist, onder meer bij het geven van workshops op scholen. “Als ik in de zone zit, kan ik helemaal opgaan in het maken van een schilderij. Ik werk er dan uren aan, net zo lang tot ik tevreden ben.”

“Ik was 19 toen ik voor de eerste keer iets in het openbaar spoot. Die was verschrikkelijk lelijk! Ik had een jaar lang op mijn studentenkamertje in Zwolle zitten schetsen en oefenen. Je hebt graffitispuiters die alles onderkladden, maar zo ben ik niet. Ik zag toen al de kunst van graffiti in, en wilde het een goede naam geven door écht iets moois te maken. Maar toen ik daadwerkelijk zo’n spuitbus in mijn handen had, werd het totaal niet wat ik voor ogen had! Spuiten is toch lastiger dan het lijkt. Dat hoor ik ook vaak van leerlingen tijdens de workshops.”

Graffitischilderij voor kinderen

“De laatste jaren probeer ik van mijn hobby ook mijn beroep te maken. Het is nog erg wisselend hoe vaak ik een betaalde opdracht heb; soms is er een maand niets, maar komende maand heb ik bijvoorbeeld bijna elke dag wel iets. Ik maak veel murals in kinderslaapkamers of bij bedrijven. Sinds drie jaar geef ik ook workshops graffitispuiten op scholen in Twenterand. In twee uur geef ik de leerlingen een tekenlesje en neem ik ze mee naar buiten om op MDF een graffitischilderij te spuiten. Ik vind het niet alleen ontzettend leuk om op zo’n manier met kinderen bezig te zijn, maar ook belangrijk. Ik wil ze graag laten zien dat graffiti een kunstvorm is waar je veel creativiteit en emoties in kwijt kunt.”

Openbare kunstvorm

“Graffitispuiten is echt een virus. Als ik ergens rondloop, oriënteer ik me aan de hand van de graffiti. Ik herken de pieces van bekenden en zie daardoor precies wie ergens geweest is, zo klein is het wereldje! Als je de commerciële kant op gaat met je werk, word je binnen de graffiti-scene gezien als sell out. Graffiti is een openbare kunstvorm, en de stad is je galerie, vinden zij. Gelukkig is er de laatste tien jaar wel iets veranderd. Wereldwijd komt er steeds meer waardering voor graffiti als kunstvorm. Ik hoop dus dat ik in de nabije toekomst echt mijn brood kan gaan verdienen met mijn kunst.”

Alwin is een van de amateurkunstenaars die centraal staan tijdens het WAK-evenement ‘Toon je kunst Twenterand’ van 15 tot en met 20 oktober 2018. Kijk op www.toonjekunsttwenterand.nl voor meer informatie.