Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

JIJ Magazine editie juli 2018

NobelWood

Redactie

Het is zomer, tijd om lekker in de tuin bezig te zijn. Maar welk tuinhout kies je als je het groen wilt aanpakken? Empyro uit Enschede en Foreco uit Dalfsen werken hard aan een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout: zacht hout dat toch oersterk is door het te verduurzamen met pyrolyse-olie. Het komt op de markt onder de naam NobelWood.

Pyrolyse-olie is een groen alternatief voor gewone stookolie, voor aardgas, maar ook voor niet zo milieuvriendelijke impregneermiddelen als carboleum. Foreco testte het uit op zachthout dat normaal in de tuin zó zou vergaan en de resultaten zijn heel bemoedigend: het hout dat met pyrolyse-olie werd verduurzaamd bleek nog sterker dan hout dat met de traditionele middelen werd behandeld. Bestuursvoorzitter René Venendaal van Biomass Technology Group (het moederbedrijf van Empyro) is trots op deze toepassing van de Twentse pyrolyse-olie. “Dit wordt nu verder ontwikkeld. De toepassingsmogelijkheden zijn enorm: denk aan tuinhout, maar ook aan beschoeiingen en speeltoestellen. We kijken nu samen met de provincie hoe we dit kunnen inpassen in de verduurzamingsprogramma’s. Misschien zijn er subsidiemogelijkheden waarmee we de ontwikkeling kunnen versnellen.”

Nederlands hout
Het mooie is dat pyrolyse-olie ook geproduceerd wordt uit Nederlands hout. Simpel gezegd wordt het hout volgens een natuurkundig proces in de fabriek op het terrein van Akzo Nobel in Hengelo ‘gekraakt’: zo ontstaat van elkekilo hout 2/3 liter pyrolyse-olie, houtskool en stoom (waar weer duurzame energie van kan worden gemaakt). Het hout is resthout: stukken die niet bruikbaar zijn voor de houtindustrie. De olie van het Enschedese bedrijf is multi-inzetbaar. Je kunt er ook productieprocessen mee laten draaien. “We leveren onze olie nu bijvoorbeeld al aan Friesland Campina in Borculo, waar het gebruikt wordt als stookolie om ketels te laten branden, waardoor veel minder Gronings aardgas nodig is. We produceren al 20 miljoen liter per jaar maar er zijn plannen om uit te breiden en nieuwe fabrieken te bouwen.” Het proces om de bruine hernieuwbare olie te maken, vraagt zelf amper gas. “Als het eenmaal brandt, houdt het zichzelf op gang. De olie zou op den duur heel goed een groot deel van het aardgas kunnen vervangen. En je kunt het ook bij aardolie mengen tot een duurzame brandstof voor auto’s”, schetst Venendaal de mogelijkheden.

Op tijd meedoen
Energie uit biomassa kan een belangrijke bijdrage leveren aan de milieu-ambities van de provincie Overijssel. “De provincie heeft een heel ambitieuze doelstelling neergelegd: in 2023 moet 20 procent van de energie duurzaam zijn. Daarmee lopen we hier echt voorop. Het is zaak die ambities nu concreet vorm te geven. Bij de provincie wordt dit echt serieus opgepakt: Provinciale Staten hebben begin vorig jaar 40 miljoen beschikbaar gesteld als katalysator voor nieuwe projecten. Met de Alliantie voor Nieuwe Energie proberen we de rest op tafel te krijgen. Zo zie ik de rol van de provincie ook: stimuleren, aanjagen en waar nodig faciliteren. Uiteindelijk moeten ondernemers, gemeenten en partijen als bijvoorbeeld woningbouwverenigingen het concreet maken. Het moet een sport worden om die doelen te halen, en je moet er als ondernemer ook het commerciële belang van inzien: uiteindelijk mag je echt niet meer meedoen als jouw product een te grote ecologische footprint heeft.” 

Lees meer over NobelWood op www.overijssel.nl/duurzaamheid.

Dalfsen