Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

JIJ Magazine editie juli 2018

Iedereen een beetje baas

Redactie

Niet alleen het openbaar bestuur zoekt nieuwe manieren om samen te werken met inwoners. Ook het bedrijfsleven zoekt nieuwe vormen om samen te werken. Een mooi voorbeeld hiervan is het Nijverdalse Niverplast. Daar hebben ze geen leidinggevenden meer. Iedereen is er een beetje de baas.

“Ons bedrijf maakt verpakkingsmachines en verpakkingslijnen, onder andere voor grootindustriële bakkerijen“, vertelt Richard. “Eerder produceerden we alleen folie, maar in 2000 zijn we helemaal overgeschakeld op de techniek. We moesten helemaal opnieuw beginnen, met maar 15 man personeel. Nu werken we met 140 mensen.”

Geen leidinggevenden

“We hebben besloten om geen leidinggevenden meer aan te stellen, maar mensen in het bedrijf verantwoordelijkheid te geven. Dus niet op maandag zeggen: jij moet deze week dit en dat, maar duidelijk maken wat de doelen zijn en mensen laten meedenken en het werk zelf organiseren. Chaos? Nee, integendeel. Mensen voelen zich verantwoordelijk, zijn zelf eigenaar en doen daardoor juist veel meer hun best. Vroeger duurde het wel drie jaar voor we van een idee naar een werkende machine waren, nu doen we dat in een paar maanden.”

De vrijheid is groot. Als iemand bijvoorbeeld net een baby heeft en daardoor ’s ochtends een keer een uurtje later is: geen probleem. “Dan werk je ’s avonds toch wat langer door? Je moet binnen de groep natuurlijk geen problemen veroorzaken maar dat regelen ze ook prima zelf.”

Vertrouw je mensen

“Vooral de jongere generatie spreekt dat aan, die zijn niet zo autoritair opgevoed als de generatie hiervoor. Maar mijn vader, die dit bedrijf heeft opgericht, wil soms nog sneller dan ik dus het is niet alleen iets voor jonge werknemers, het moet bij je passen. Soms nemen we na de proeftijd afscheid van iemand. Je houdt altijd mensen die liever precies van dag tot dag een takenlijstje willen, zo werken wij niet. Mijn advies aan collega-ondernemers is: durf los te laten, vertrouw je mensen. Onze capaciteit is er in twee jaar door verdubbeld.”

Samen weet je meer

“De samenwerking met de gemeente is heel goed, ze hebben echt meegedacht over onze nieuwbouw. En van de provincie hebben we subsidie gekregen voor duurzame energie. Wat nog beter kan? Ik ben nu één van De Pioniers, de Krachtclub voor ondernemend Overijssel. Creëer als provincie nog meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en inspireren, samen weet je meer dan alleen.” Meer weten over Niverplast? Kijk op www.niverplast.nl

De Pioniers

Je vindt meer pioniers en inspirerende ondernemers op www.jijenoverijssel.nl. De plek waar Overijssel samen droomt, ideeën deelt, initiatieven ontplooit, samenwerking vindt en slimme plannen verspreidt. Samen kunnen we de provincie een tikkeltje mooier maken. Schiet je idee, droom of plan snoeihard in!

Hellendoorn