Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

JIJ Magazine editie juli 2018

Het Grootste Kennisfestival van Nederland

Redactie

“Het is tijd voor meer compassie.” Aan het woord is journalist en programmamaker Jan Douwe Kroeske. Hij was spreekstalmeester voor Studio Vers Bestuur tijdens Het Grootste Kennisfestival van Nederland en heeft een duidelijke mening over hoe we door te veranderen dingen voor elkaar krijgen.

Tijdens het kennisfestival lieten bezoekers zich inspireren over nieuwe manieren van werken, samenwerken, ondernemen en besturen. Jan Douwe: “Het gaat in 2018 niet meer over achter gesloten deuren plannen maken, deze uitrollen en mensen daarin ‘meenemen’. In de wereld waarin wij leven is alles opener dan ooit tevoren. Door de beschikbare technologieën, social media en de houding van mensen ligt alles continu open en bloot op straat. En daar gaan we met z’n allen dan weer vol op reageren. Of het nu gaat over de tweets van Donald Trump of over Edwin van der Sar als directeur van Ajax, we hebben direct overal een mening over, en ventileren die dan ook, vaak lekker negatief, in ons eigen kringetje. Hartstikke reactief dus! Prima… maar volgens mij moeten we daar bovenuit stijgen en is het tijd voor meer compassie en een hele nieuwe beleving van het ‘samen’ in onze samenleving.”

Positieve energie

De organisatie van Het Grootste Kennisfestival van Nederland koos bewust niet voor een conferentiecentrum, maar wilde er een echt festival van maken. Een inhoudelijk programma met een mix van sprekers, workshops, muziek en theater. En dat werkt. “Zo’n festivalsfeer helpt te doorbreken dat we elke dag hetzelfde doen, met hetzelfde gevoel, op dezelfde manier en in hetzelfde gebouw. We moeten met veel meermenselijkheid met elkaar in gesprek. Stimulerend. Op een nieuwe manier, met nieuwe kleur, nieuwe geur, nieuw geluid; zintuigelijk als het ware. En zo’n festival helpt om positieve energie in onszelf te laten stromen; met lol, lef, kwetsbaarheid, humor, muziek, plezier, ongedwongenheid en openheid.… Anders blijven we te lang hangen in een soort negatief reactief gedrag dat nergens toe leidt.”

Open nieuwe deuren

Jan Douwe hoopt dat de bezoekers geïnspireerd het festival verlaten hebben. “Wat ik wil helpen creëren is een gevoel van: wow, dit was echt bijzonder! Dat iemand zo geraakt is dat hij of zij het zelf anders gaat doen. Als inwoner, als ambtenaar, als volksvertegenwoordiger. Want dan pas, als je het met je zintuigen beleeft, gaat er een nieuwe deur in jezelf open. Of je nu stratenmaker, oncoloog, radiomaker, kapster of wethouder bent; we hebben dat allemaal nodig. Succes hangt meer en meer van mensen – en onze menselijkheid – af, in een wereld waarin ‘de systemen’ steeds minder goed werken.”

Studio Vers Bestuur

Het Grootste Kennisfestival van Nederland werd afgelopen maand voor de derde keer georganiseerd. Zo’n 3.000 mensen kwamen bijeen om elkaar te inspireren over nieuwe manieren van organiseren en samen doen. Namens de provincie Overijssel was een flink deel van het festival ingericht voor Studio Vers Bestuur, een proeftuin waar overheden, onderwijs-, kennisinstellingen, bedrijfsleven, inwoners en andere creatievelingen bouwen aan nieuwe vormen van samen dromen, denken, durven en te doen. Met als doel om bestuur en samenleving dichtbij elkaar te brengen en houden. Kijk de hoogtepunten van het festival terug: www.hetgrootstekennisfestivalvannederland.nl

Meer informatie over Studio Vers Bestuur: www.studioversbestuur.nl

Deventer