Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

JIJ Magazine editie juli 2018

Iedereen uit de stoel

Redactie

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar hoe vind je de bewegingsvorm die je leuk vindt en die je ook lichamelijk aankunt? In Deventer zijn sinds dit voorjaar twee Beweegmakelaars actief die daarmee helpen. Een initiatief van onder andere Sportbedrijf Deventer, het ziekenhuis, huisartsen, verzekeraar en provincie om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Fit zijn is voor iedereen fijn. Maar als je het ziekenhuis ingaat voor een ingreep, of moet herstellen bij ziekte, is door beweging echt flink wat kwaliteit van leven te winnen. “Dat klinkt gemakkelijk, maar bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De stap naar een vereniging of fitnessclub kan heel groot zijn bijvoorbeeld omdat je er niemand kent of omdat je niet weet welke sport bij je past. Zo is het idee ontstaan van de Beweegmakelaar: iemand die echt samen met jou uitzoekt wat je leuk vindt, wat fysiek goed bij je past, je motiveert en zelfs met je meegaat voor de eerste kennismaking”, legt teamleider Meriel Hendriks van Sportbedrijf Deventer uit. De Beweegmakelaars Anita Ruiter en Marit Martens-Scheers weten als ze komen kennismaken door een verwijskaart van bijvoorbeeld de fysiotherapeut of medisch specialist al wat fysiek (on)mogelijk is. Verder hebben ze een enorme kennis van allerlei mogelijkheden om te sporten en te bewegen in de gemeente.

Fanatiek wielrenner

Bewegen is niet voor alle mensen vanzelfsprekend. Afstand, geldgebrek of niet weten waar je terecht kunt zijn vaak redenen om niet te sporten. Maar als je bijvoorbeeld geen geld hebt voor een clublidmaatschap of je wilt graag bewegen in je eigen omgeving, kan de Beweegmakelaar je ook in contact brengen met wandelmaatjes in je buurt, of je wijzen op een betaalbare yogacursus in een wijkgebouw. Soms brengen ze mensen ook op een idee waar ze zelf niet op waren gekomen. “Een oudere man was vroeger fanatiek wielrenner maar dacht dat dat er niet meer in zat. De Beweegmakelaar kende een wielerclub waar ook met tandemfietsen wordt gereden. Daar is hij nu helemaal gelukkig mee, hij heeft zijn passie terug.”

Vitaal en gezond

Het idee van de Beweegmakelaar wordt niet alleen omarmd door het Sportbedrijf Deventer, het Deventer Ziekenhuis en de huisartsen in de koekstad, ook Zorgverzekeraar Salland volgt de resultaten met belangstelling, net als de provincie Overijssel. Want hoe vitaler mensen zijn, hoe minder vatbaar ze zijn voor ziektes en hoe sneller ze herstellen als er al gezondheidsklachten zijn. Om met feiten te onderbouwen dat de Beweegmakelaar een goede zet is, vullen deelnemers een aantal vragenlijsten in. Deze vragen zijn met onder andere de GGD opgesteld. Zo wordt elk half jaar gekeken of de deelnemers zich ook echt fitter voelen. “Het past in de hele verschuiving van ziekte en zorg naar het bevorderen van gezond gedrag”, legt Meriel uit. De proef trekt ook aandacht van buiten Deventer. Met omliggende gemeentes wordt al samengewerkt: patiënten van het Deventer ziekenhuis die elders wonen, worden al doorverwezen zodat ze in hun eigen woonplaats kunnen bewegen. De provincie Overijssel gelooft in de kracht van goede ideeën en ondersteunt maatschappelijke initiatieven die zich richten op kennis delen en leren, zelfstandig leven, gezond bewegen en het Overijssels Noaberschap. Eén van die initiatieven is de Beweegmakelaar.

Meer informatie: www.overijssel.nl/socialekwaliteit Meer lezen over de Beweegmakelaar? www.dz.nl/beweegmakelaar

Deventer