Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

JIJ Magazine editie juli 2018

Op de fiets met Theo de Rooij

Redactie

Als hij de oprit van zijn huis bovenop de Holterberg afrijdt, weet oud profrenner Theo de Rooij nog niet of hij links- of rechtsaf zal slaan. “Dat is het mooie van fietsen: de vrijheid. En nergens heb je zulke afwisselende landschappen en mooie fietsroutes als in onze provincie.”

De Rooij kan het weten. Hij fietste over de hele wereld. In de jaren tachtig reed hij in de Tour de France, later werd hij ploegleider en directeur van de Raboploeg. De Rooij: “Soms hadden we ministers mee in de volgauto. Ze spoten met bidons en kraaiden het uit. Dat is wat fietsen met mensen doet.” Tegenwoordig maakt De Rooij met collega prominenten uit de wielersport anderen enthousiast voor fietsen in onze provincie. Onder meer als programmaleider van 365dagenfietsen.nl en secretaris van de Overijsselse fietsambassadeursclub Immer Weiter. De Rooij woont al 27 jaar in Holten dus je zou denken dat hij de omgeving nu wel gezien heeft, maar dat is niet zo. “Het verveelt nooit. Elk seizoen is anders. Als je fietst, staan je zintuigen open. Je ziet, hoort, voelt en ruikt meer.”

Woon-werkverkeer

De Rooij fietst ook als hij een afspraak in Zwolle heeft, ruim veertig kilometer verderop. Trots toont hij de retro Raleighfiets die hij vorig jaar liet maken, met originele onderdelen uit de jaren zeventig. “De beveiliging van het provinciehuis in Zwolle deed wel even moeilijk toen ik hem mee naar binnen nam. Maar zo’n bijzondere fiets parkeer je niet op straat.” De fiets is ideaal voor woon-werkverkeer vindt De Rooij. Dankzij de fietssnelwegen ook voor langere afstanden. “Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Verschillende campagnes en regelingen maken fietsen nog aantrekkelijker. Bijvoorbeeld door punten te sparen via een app die fietskilometers registreert. In Twente adviseert Twente Mobiel bedrijven hoe ze hun vervoer goedkoper en duurzamer kunnen organiseren. De fiets is vaak een interessante optie. Ook in andere Overijsselse regio’s wordt fietsen gestimuleerd.” De Rooij ziet dat ondernemers de fiets ook gebruiken om hun zakelijke relaties te leren kennen. “Zoals Aziaten zakenrelaties meenemen naar een karaokebar en uitgebreid tafelen. Dan is samen fietsen toch gezonder.”

Elektrische fiets

Je zou denken dat de voormalig wielrenner zijn neus ophaalt voor elektrische fietsen, maar niets is minder waar. Sterker nog: hij heeft er zelf een ontwikkeld. “Mijn vrouw moest er eerst niets van hebben, nu doet ze er boodschappen mee waarvoor ze eerder de auto pakte. Zelf gebruik ik hem ook.” Over de snelle variant, de speed pedelec, is De Rooij minder te spreken.“Het snelheidsverschil met gewone fietsen is te groot, dat maakt het gevaarlijk.”

Kromme Sturen Routes

Ook wielrenners en gewone fietsers zitten elkaar soms in de weg vanwege dat snelheidsverschil. “Daarvoor zijn nu samen met de Overijsselse routebureaus en de toerclubs Kromme Sturen Routes bedacht. Mooie routes waarop je lekker door kunt trappen zonder andere weggebruikers te hinderen. En voor mountainbikers verbinden we de verschillende routes met elkaar, zodat ook voor hen fietsen in onze provincie nog aantrekkelijker wordt.”

Fietstips van Theo de Rooij

  • Natuurgebieden de Borkeld en Elsenerveld, tussen Markelo en Rijssen: “Prachtig fietsen over de Friezenberg.”
  • Nationaal park Weerribben-Wieden: “Hollands Venetië.”
  • De Sallandse Heuvelrug: “Mijn achtertuin mag niet ontbreken.”

Meer informatie: 365dagenfietsen.nl immerweiter.nl

De provincie Overijsel wil dat meer mensen (voor met name korte afstanden) de auto laten staan en de fiets pakken. Daarom werkt zij met gemeenten en andere partners aan bijvoorbeeld een goede en veilige fietsinfrastructuur, een fietsroutenetwerk en systemen die fietsen aantrekkelijker maken, zoals slimme verkeerslichten. Kijk voor meer informatie op beterbenutten.nl twentemobiel.nl, www.fietsnetwerk.nl/knooppuntenroute-overijssel.

Rijssen-Holten