Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Evelien Schotpoort (35) uit Deventer is basisschoolleerkracht en singer-songwriter.

"Ik zie mezelf als twee Evelienen. Eentje die eigenlijk te verlegen is om in de schijnwerpers te staan en eentje die heel graag wil laten horen wat ze heeft geschreven."

Redactie

Op het moment dat Evelien kon schrijven, begon ze al verhaaltjes te maken: zowel fantasievolle sprookjes als verhalen over doodgewone kinderen van haar eigen leeftijd. Op haar negende schreef ze haar eerste liedje, Ik sta op knappen, verwijzend naar de voor haar noodzakelijke behoefte om naar de wc te moeten:

“Schrijven zat er altijd al in bij mij. Ik hou verschrikkelijk van taal. Ik hou ervan om ermee bezig zijn, op elke manier.” Nu staat ze zelf als juf dagelijks voor groep vier. En als het aan haar ligt doet ze dit voor de rest van haar leven. Het is een pittige baan, maar ze geniet enorm van haar droombaan, zoals ze het zelf noemt. Daarom is ze ook na schooltijd nog tot laat in de klas te vinden. Het is voor haar eigenlijk nooit af. Maar als ze thuis komt laat ze het helemaal los: ”Schrijven en gitaarspelen werken dan heel erg ontspannend. Als ik mijn gitaar pak leg ik hem echt uren niet weg. Eigenlijk doe ik het te weinig. Want als ik het doe, werkt het super ontspannend. Het is heerlijk.

“Haar liedjes zijn altijd persoonlijk: “Ik schrijf alleen maar over wat ik heb meegemaakt in mijn leven. Gevoelige dingen over gebroken relaties, maar ook over hoe klunzig ik ben. Ik verwerk op die manier soms ook emotionele gebeurtenissen.

Ze wil haar persoonlijke liedjes ook graag delen met het publiek. Dan is ze wel even in tweestrijd: "Ik vind het echt leuk om op te treden. Ik ben natuurlijk wel heel trots op wat ik maak en dat wil ik ook laten horen. Maar ik kan misselijk worden van de zenuwen. Ik zie mezelf als twee Evelienen. Eentje die eigenlijk te verlegen is om in de schijnwerpers te staan en eentje die heel graag wil laten horen wat ze heeft geschreven. Ik werk er wel naartoe dat ik steeds meer kan genieten."

Evelien is begonnen met optreden toen ze ging studeren in Utrecht. Ze deed mee met open podia door heel Nederland, ver van haar familie in Deventer. Dat er toen niemand in het publiek zat die ze kende, ervaarde ze als heel bevrijdend. Er was meer expressie, meer durf en minder zenuwen. Dat was een goede leerschool. Eenmaal in Deventer zaten opeens tijdens het Open Podium in de Deventer Schouwburg haar ouders in de zaal: “Dat was slikken. Ik vind het nog steeds heel spannend als zij komen kijken, want op hen wil ik indruk maken. Ik voel me dan kwetsbaarder.”

Voor Evelien is singer-songwriter zijn, naast juf zijn, nog een droom die uitkomt. Ze had niet gedacht dat ze het ooit zou kunnen: “Dat ik nu kan optreden wanneer ik wil en dat niet alleen vrienden en familie komen kijken, maar dat ook onbekenden kunnen genieten en me achteraf complimenten geven, dat is zo mooi. Ik heb eigenlijk al heel veel bereikt wat mij heel erg gelukkig maakt. Ik heb geen heel grote ambities. Ik vind het zo leuk zoals het is. Zonder de druk van moeten schrijven. Ik schrijf wanneer het komt.”

Tip van Evelien: Funny man van KT Tunstall