Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Bjorn Commendeur (20) uit Deventer werkt bij dagbesteding Het Groene Erf in Schalkhaar en speelt graag toneel.

“Ik vind het leuk om me te verkleden. Ik kan dan mezelf zijn.”

Redactie Oosten

Lion King, Sister Act, Ciske de Rat, Moeder ik wil bij de Revue, Mary Poppins, Jozef. Zomaar een greep uit de eindeloze reeks musicals die Bjorn heeft gezien. Het Circustheater in Scheveningen is zijn favoriet, want dat maakt indruk. Het is een heel chique theater. Met een rode loper die is uitgerold en portiers in pakken die de deur voor hem openhouden. Maar de gepersifleerde sprookjes van het RO-theater is voor hem ook een heuse beleving. De Gelaarsde Poes, de Zere Neus van Bergerac en Woef-side story. Hij heeft ze allemaal gezien. Samen met zijn familie en buren. En dat is heel gezellig, vindt hij.

Sinds november 2017 woont hij zelfstandig bij een kleinschalige begeleide woonvorm in Schalkhaar. Bij de woonvorm hoort ook een dagbesteding. Daar werkt hij bij het Groene Erf. Daar hakken ze haardhout en worden planten gekweekt.

Bij de Kleurmeesters maakt hij kleurrijke creaties. Hij vindt het fijn om er te wonen. Zijn nieuwe kamer ademt theater. Overal aan de muren hangen foto’s van hem met bekende musicalsterren. De gordijnen in de kamer zijn zwaar bordeaux-grijs en hangen er bij als toneelgordijnen. Onder zijn bed ligt een verkleedkist. Na elke musicalvoorstelling wordt een CD gekocht. Eenmaal terug in zijn kamer begint zijn eigen voorstelling. Dan gaat de kist open en gaat hij zich verkleden, zet de CD op en speelt de musical na en zingt alle liedjes mee: “Ik vind het leuk om me te verkleden. Ik kan dan mezelf zijn.” In principe speelt hij voor zichzelf, maar hij vindt het ook niet erg als er mensen kijken. Inmiddels kent hij alle namen van de musicalsterren, de rollen die ze hebben gespeeld en kan alle liedjes inmiddels wel dromen. Bjorn is een waar verborgen musical expert.

Zelf is hij begonnen met spelen op zijn veertiende. En sinds 2014 speelt hij bij Theater Onbeperkt. Een gezelschap voor mensen met en zonder een beperking. Het is een fijne groep omdat hij er zichzelf kan zijn. Ieder jaar werken ze samen aan een stuk. Dat gebaseerd is op persoonlijke belevenissen. Hijzelf heeft ook een keer verteld over zijn wens: “Dat als ik geen beperking had, ik het loodgietersbedrijf van mijn vader had overgenomen,” vertelt Bjorn.

Als het zover is en ze hun jaarlijkse voorstelling spelen in de Deventer Schouwburg dan geniet hij enorm. Van hun eigen optreden. Maar eigenlijk van alles. Dat mensen kaartjes moeten kopen, de mooie rode stoelen, de toneelgordijnen en niet te vergeten het applaus. Voor Bjorn is theater een manier om zich te uiten: “Dat je dan jezelf bent, dat vind ik leuk aan theater.”

Tip van Bjorn: persiflage op sprookjes van het RO-theater