Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Stientje Jansen (87) uit Deventer speelt graag piano.

“Eerst moet ik wat kunnen presteren. Want alleen maar een liedje spelen en klaar. Nee.”

Redactie

In de koffiezaal van het verzorgingshuis waar Stientje woont staat een piano. Alleen, daar wordt niet op gespeeld. En dat vindt ze jammer. Daar moest toch wel iets mee: “Ik dacht ik ga lessen nemen. Misschien kan ik er dan wat op spelen. Bovendien is het zo dat de bewoners graag gezamenlijk willen zingen. Ja, en daar is natuurlijk begeleiding bij nodig.”

Dus ging ze op onderzoek uit. Eerst heeft ze opgezocht waar er muzieklessen werden gegeven. Dat was ergens in het Kunstcircuit, had ze uitgevonden. Ze is gaan kijken en rondvragen en zo kwam ze bij Herman Wolters terecht. Hij geeft pianolessen bij het Kunstcircuit. Inmiddels heeft ze een paar lessen gehad en het gaat goed: “Ik kom steeds een stukje verder. En dat is wel fijn. Ik heb ook wel eens stukjes waar ik moeite mee heb. Maar daar moet ik dan toch even doorheen.”

Ze weet nog heel goed hoe haar fascinatie voor de piano begon. Als 4-jarig kindje ging ze met haar moeder haar overgrootmoeder bezoeken. Zij lag in het ziekenhuis in een zaal waar ook een piano stond. Op een gegeven moment ging de deur open. Daar kwam een verpleegster binnenlopen, die achter de piano ging zitten en begon te spelen: “Dat vond ik toch bijzonder mooi en zo prachtig. Ik weet nog hoe het lied was. Het was een beetje een spannend Spaans liedje.” Dan neuriet Stientje zonder enig aarzeling het liedje dat ze 82 jaar geleden hoorde. Duidelijk nog steeds genietend van dat ene moment. Met haar handen klapt ze op de tafel om de maat te houden. Het lijkt alsof ze weer helemaal terug is in die zaal, waar ze de piano voor het eerst hoorde.

Toen Stientje zag dat in haar verzorgingshuis de piano niet werd gebruikt vond ze het tijd om er iets mee te doen. Er wordt wel eens iemand uitgenodigd om te spelen. Maar dat is klassieke muziek. Dat is ook mooi. Maar daar kunnen ze niet echt bij zingen. En dat is wel wat zij graag doen. Friese liedjes. Dat zint haar wel.

Nu oefent ze het kinderliedje Hoe zachtkens glijdt ons bootje. Dat heeft ze zelf uitgekozen. Thuis oefent ze, heel gedisciplineerd, elke dag. Met een keyboard die ze van haar dochter heeft gekregen: “Je moet er wel moeite voor doen. Als je iets nieuws moet doen, moet je doorzetten en door herhaling het je eigen maken.”

Wanneer Stientje voor het eerst zal optreden met de dames in het verzorgingshuis weet ze nog niet: “Eerst moet ik wat kunnen presteren. Het is nog te weinig wat ik weet. Daar moet nog wel even wat bij komen. Want alleen maar een liedje spelen en klaar. Nee.”

Naar het programma Podium Witteman kijkt ze ook graag. Vooral als er grenzen worden opgezocht tussen genres en nieuwe dingen worden gemaakt. Dat interesseert haar. Daar is ze wel nieuwsgierig naar.

Tip van Stientje: NTR programma Podium Witteman, elke zondag 18.05 uur op NPO 2