Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Suze Jansen (15) uit Deventer zit in het vierde jaar van de Havo en is danseres

"Als ik dans ben ik alleen daar mee bezig en denk ik niet aan school."

Redactie Oosten

Als er muziek is, dan beweegt Suze. Waar ze op dat moment ook is. Opgegroeid met drie dansende zussen om haar heen is bewegen een onderdeel van haar zelf geworden. Alle drie meiden doen aan moderne jazz. Dus eenmaal 4 jaar, begon ook Suze bij SVS Schalkhaar. Ze zit momenteel in de C-selectie. Vorig jaar wilde ze door naar de B-selectie, maar daar kwam ze niet tussen. Dat was voor haar een moeilijk moment. Ze was teleurgesteld en verdrietig.

Maar die tegenslag ontpopte zich tot iets heel moois. Geholpen door haar moeder ging ze op zoek naar iets waar ze wel blij van werd. Ze deed in de zomer van 2017 mee aan de dans-zomerkamp. Daar kwam ze in aanraking met allerlei verschillende dansstijlen. Suze vond haar enthousiasme weer terug. Jazz is ze gewoon blijven doen. Maar daarnaast heeft ze African dance en Hiphop ontdekt. De energieke muziek en dans vindt ze een mooie afwisseling met de meer rustige moderne jazz.

Ze danst nu drie stijlen en is daar wekelijks intensief mee bezig: “Dansen is een hele leuke hobby. Ik wil genieten van dansen. En lol maken. Als ik dans ben ik alleen daar mee bezig en denk ik niet aan school.“ Ook vindt ze het fijn om dat samen met een groep te doen. Dat is voor haar een totaal andere ervaring: “In een groep is het gezelliger. In je eentje kun je van te voren niet even samen zenuwachtig zijn voor een optreden. Het is fijn als je mensen om je heen hebt.”

Met Create Dance, waar ze African Dance en Hiphop danst, heeft ze ieder halfjaar een voorstelling. Met SVS Schalkhaar danst ze eens in de drie jaar drie grote shows in één weekend. Tijdens die optredens kan ze ook genieten van het publiek: “Ik wil laten zien dat ik kan dansen en hoop dat mensen het ook mooi vinden.”

Volgend jaar gaat Suze, hoogstwaarschijnlijk, verpleegkunde studeren. Dan blijft ze ook dansen. Misschien gaat ze bij een dansgroep om samen wedstrijden te dansen. Danslerares worden is ook nog een idee. Kortom, genoeg voornemens van deze gedreven danseres.

Tip van Suze: danser Devanté