Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Wibo Kosters (39) uit Deventer is redacteur bij Staatsbosbeheer en dichter. Tot 2019 is hij de officiele stadsdichter van Deventer.

“In mijn poëzie kom ik steeds dichter bij mezelf.”

Redactie

“In mijn poëzie kom ik steeds dichter bij mezelf.” Wibo Kosters is geen dromerige dichter. Hij denkt goed na en heeft zelf de regie over hoe hij zijn dichterschap naar een hoger niveau kan tillen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen want hij krijgt steeds meer erkenning voor zijn werk. In augustus 2017 kreeg hij de titel stadsdichter van Deventer, zeer eervol en waardevol en een bevestiging van zijn werk. En in augustus 2018 komt zijn eerste dichtbundel uit. Maar het was aanvankelijk niet poëzie wat hem dreef.

Als tiener was hij altijd aan het tekenen en schilderen: “Ik ben opgegroeid met Amerikaanse superhelden comics en wilde eigenlijk striptekenaar worden. Maar de kunstacademie heb ik nooit aangedurfd. Mijn broer heeft dat wel gedaan en is inmiddels een beroemd kunstenaar.”

Wibo is door toeval de poëzie ingerold, omdat hij graag dingen schrijft. Als archivaris bij Staatsbosbeheer raakte hij een beetje verveeld. Dus ging hij in zijn vrije tijd op zoek naar een uitdaging. Hij speelde in bandjes, schreef al liedjes en ging ook poëzie schrijven: “Ik deed een keer mee met een poëziewedstrijd eneindigde ik in de top tien en stond ineens een gedicht van mij in een poëziebundel. Toen besefte ik dat ik er echt iets mee zou kunnen.”

Wibo ontdekt steeds meer zijn eigen stijl. Zijn poëzie wordt steeds kaler: “Vroeger gebruikte ik heel veel woorden. Ik wilde knallen en dat het heftig was. Nu mag er meer ruimte zijn voor alles wat ik wil zeggen. Het mag ook persoonlijker. Ik kom steeds dichter bij mezelf.”

Zijn dochtertje van 2 jaar, Rivka, verrast hem onbewust op onverwachte momenten. Tijdens het badderen hoort ze de zee in een badbakje: “Dat soort omdenken van de realiteit. Daar verrast ze mij dan mee.”

Op het moment zit hij in de drukste periode van zijn leven: “Toen ik nog op het archief werkte van Staatsboseheer kostte me dat mentaal niet veel energie. Dat ging toen vooral zitten in mijn poëzie. Nu doe ik, als redacteur bij Staatsbosbeheer, complexer werk wat meer van me vraagt en veel van mijn energie kost. Ik merk wel nu ik stadsdichter ben dat het moeilijker is.“

In augustus 2018 brengt Wibo zijn eerste dichtbundel uit, een uitgave waarover hij de regie helemaal in eigen handen heeft: “Mijn dichterschap gaat geleidelijk maar dat wil niet zeggen dat ik niet stuur. Dat ik stadsdichter ben geworden heeft denk ik ook te maken met dat ik heel goed heb nagedacht wat een stadsdichter moet zijn en wat het moet betekenen voor Deventer. Nu ook met het uitgeven van een bundel heb ik wel een strategie uitgezet. Je moet als je wat wil ook voor jezelf de kansen creëren. Je kunt niet achterover leunen en zeggen universum kom tot mij. Dat is met alles zo. Je moet er moeite voor doen. In die zin klopt het romantische beeld van dichterschap niet. Als je wat wilt moet je de baan op. Je weet niet wanneer je oogst, maar je moet er zelf op uit gaan en je laten zien.”

Tip van Wibo: dichter Hans Andreus