Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Jan Aaltink (60) uit Laren is sinds veertig jaar accordeonist bij de Holtense folkloristische boerendansgroep De Hoolter Daansers. Zijn partner Ria Bielderman (61) uit Lochem danst sinds zeven jaar bij dezelfde dansvereniging.

"Andere dansgroepen zijn stikjaloers op onze medley!"

Redactie

Jan: "Veertig jaar geleden rolde ik er een beetje in. Ik was twintig toen ze me vroegen om een keer mee te spelen omdat ze omhoog zaten. Dat was zo gezellig dat er meer optredens volgden. We traden veel op en gingen ook naar het buitenland, dat blijft trekken. Na verloop van jaren werd ik gevraagd voor het bestuur en later volgde het penningmeesterschap. Zo blijf je binnen zo'n vereniging hangen."

Mee naar Europeade

Ria: "Ik kende de dansgroep via Jan, maar het was echt zíjn ding. Zeven jaar geleden ging de dansgroep naar het dansfestival Europeade in Italië. Op het laatste moment had een van de dames zich teruggetrokken. Ze vroegen of ik misschien in wilde vallen. In drie weken moest ik acht dansen leren! Doordat ik vroeger heb leren stijldansen, kon ik het gelukkig vrij snel oppakken. En als nieuweling mag je dansen met onze dansleider, dat scheelde. Na die week ben ik gevraagd om te blijven."

Allemaal familie

Jan: "Gelukkig heeft Ria niet veel last van bühne-angst, want bij zo'n festival kijken er al snel 5000 man mee! En ze kende heel wat leden van de vereniging al. Een broer en twee schoonzussen zitten namelijk ook bij De Hoolter Daansers. Mijn broer Allard is zelfs onze dansleider! Ikzelf vertel bij optredens van tevoren altijd iets over de dansen die we uitvoeren. Dan zeg ik iets over het soort dans, over de kleding die we dragen of over het jaargetijde waar die dans bij hoort."

Wisselende contacten

Ria: "Meestal dansen gehuwden met elkaar. Maar omdat meerdere leden alleen zijn, wordt er veel gewisseld. In de regel halen de heren een dame op aan het begin van een dans, maar dat hoeft niet zijn eigen dame te zijn. Dat levert vaak dikke pret op! Er zijn ook dansen waarbij je automatisch doordraait naar een andere partner. We kunnen dus met recht zeggen dat we bij onze dansgroep wisselende contacten hebben!"

Schitterende buitenlandse optredens

Jan: "De oefenavonden zijn echt een avondje uit. We hebben een repertoire van over de vijftig dansen die stammen van rond 1900. We voeren ze met ongeveer elf dansparen zo authentiek mogelijk uit in Holtense klederdracht en op klompen. De deuntjes ken je na veertig jaar wel een keer, maar toch blijft het leuk. Vooral optredens in het buitenland zijn schitterend! We zijn in die veertig jaar al heel Europa door geweest en hebben ook in Amerika, Canada en Rusland gedanst."

Stikjaloers op medley

Ria: "Wat ons onderscheidt van andere groepen? Onze zelfbedachte medley! Bij de meeste optredens mag je maximaal een kwartier op het podium staan. We voeren daarom in tien minuten acht verschillende dansen op. Die dansen we in een hoog tempo en verbinden we feilloos aan elkaar. Het publiek vindt het altijd prachtig en andere dansgroepen zijn vaak stikjaloers op onze medley!"

Rijssen Holten organiseert tijdens de Week van de amateurkunst (WAK) het evenement 'Rijssen zet de toon'. Op8 juni vindt het grote openingsconcert plaats. Voor de overige evenementen in de week van 8 t/m 16 juni kijk je op parkgebouw.nl/rijssenzetdetoon.