Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Dorien Pol (50) uit Olst speelt toneel bij Stichting Theater langs de IJssel. Daarnaast doet ze aan vrij dansen

"Ik durf mezelf te laten gaan. Heerlijk!"

Redactie

Dorien Pol (50) uit Olst speelt toneel bij Stichting Theater langs de IJssel. Daarnaast doet ze aan vrij dansen

“Ik durf wel te zeggen dat ik door het toneelspelen uit mijn schulp ben gekropen. Ik ben op zich wel sociaal en maak makkelijk contact. Dat zie je ook bij mijn werk in de thuiszorg. Maar ik vond het altijd moeilijk om de eerste stap te zetten, ik bleef liever wat meer op de achtergrond. Nu durf ik me echt te laten zien en durf ik zelfs te spreken in het openbaar. Dat was voor mij echt een overwinning!”

Rammelende rok

“Tien jaar geleden begon ik met toneelspelen bij toneelvereniging Excelsior in Broekland. Ik hoefde gelukkig geen auditie te doen, want ze zochten iemand om in te vallen als tante Lucien in het stuk ‘Schat, je bent een schat’ van Paul Coppens. Mijn rok rammelde bijna van mijn kont af, zo spannend vond ik het! Ik was zo bang dat ik een black-out zou krijgen! Ik weet nog dat ik voor die rol mank moest lopen. Ik heb toen steentjes in mijn schoen gedaan, dat hielp geweldig! Met die rol won ik ook nog een debutantenprijs, dat was extra leuk!”

Wat een hoed met je doet

“Drie jaar lang heb ik meegespeeld met de cabaretvoorstelling ‘Wat een hoed met je doet’ van Theater Sjapoo. Die voorstelling probeert mensen op een andere manier naar hun alledaagse beslommeringen te laten kijken. Daarbij had ik wel een keer een black-out. Ik zei toen gewoon tegen de souffleur: “Ik weet het nu even niet, en doe me de volgende zin ook maar gelijk!” Zo merk je dat het helemaal niet erg is en dat het publiek het juist wel grappig vindt.”

Intuïtie

“Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar, dan denk ik dat het durven vertrouwen op mijn intuïtie en mezelf laten gaan wel de rode draad is. In die zin heb ik echt innerlijk groei doorgemaakt. Tijdens een toneelstuk afgelopen kerst noemde een stel jonge jongens mij een gek mens. Dat ben ik ook wel een beetje! Als ik speel, doe ik dat puur voor mezelf en gaat het stromen in mijn lijf. Als ik er ook nog bij mag zingen, dan klopt het helemaal!”

Zang en dans

 

“Ik probeer mezelf elke keer op een andere manier verder te ontwikkelen. Onlangs had ik een zangworkshop waarbij ik dacht: wauw, dit is het! Eigenlijk zou ik elke twee weken zo’n workshop moeten volgen als onderhoudsdosis voor mezelf. Ik mag ook graag intuïtief dansen via de 5ritmes van Gabriëlle Roth. Dat is een soort levensdans waarbij je in een golfbeweging in vijf verschillende ritmes danst. Het helpt me om uit mijn hoofd en in mijn lichaam te komen, heerlijk!”

Kijk voor meer informatie over amateurkunst in Olst-Wijhe op uthuus.nl.