Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Longread over MKB en ondernemen

‘Volle kracht vooruit!’

Redactie

Waar ligt je kracht? En waar moet je je op richten? Zinvolle vragen, maar als je net een eigen bedrijf begint heb je vaak wel wat anders aan je hoofd. De provincie Overijssel wil ondernemers de best mogelijke start geven en biedt daarom subsidiemogelijkheden voor begeleiding. Met een voucher van 1.000 euro kunnen starters een coach inhuren met als doel hun ondernemerschapsvaardigheden te versterken.

Zo heeft een aantal startende ondernemers met inzet van de voucher bijvoorbeeld het programma ‘Volle kracht vooruit’ in Hengelo gevolgd. ‘Ik heb nu veel meer focus, en zelfvertrouwen. Ik zou het iedereen aanraden’, zeggen de enthousiaste deelnemers.

Er belt een klant die je niet durft te weigeren. Je ziet een noviteit in de markt die misschien ook wel in jouw ‘winkeltje’ past. De boekhouding ligt te wachten en je netwerk moet worden bijgehouden. Help! Veel beginnende ondernemers zullen dit plaatje herkennen. Ondernemerscoach Frank Rekers, die met zijn bedrijf 4Human Training, Coaching & Advies al 15 jaar ondernemers begeleidt, hoort de verhalen in elk geval regelmatig. Sinds vorig jaar geeft hij de training ‘ Volle kracht vooruit’ voor startende zzp’ers. ‘Als ondernemer wil je je ontwikkelen. En je hebt een juiste balans nodig van zakelijk en privé. Er heeft nog nooit een ondernemer op zijn sterfbed gezegd: had ik maar harder gewerkt. Om je businessmodel goed in te richten is het heel goed om met anderen te praten en gecoacht te worden. Door die subsidie stappen mensen net iets sneller over de drempel’, weet Rekers.

Overeenkomsten in verhalen

De drie ondernemers die het traject al volgden, beamen dit volmondig. Ook al zitten ze alle drie in een totaal andere branche, toch hebben hun verhalen overeenkomsten. Ze waren op zoek naar meer scherpte, een duidelijker doel voor ogen en meer zelfvertrouwen als ondernemer.

Frank hoort de verhalen graag, want het bevestigt voor hem dat het loont wanneer een ondernemer tijd en geld in zichzelf investeert. De tien dagdelen die ze erin hebben gestoken plus de huiswerktijd hebben hun vruchten afgeworpen en dat maakte de coaching ook zijn geld waard. Deelnemers moeten wel bereid zijn met de billen bloot te gaan, want de coaching vereist zeker zelfreflectie. ‘Je krijgt meer zelfkennis. Waarom stap ik ’s morgens mijn bed uit, waar word ik warm van? Wie ben ik, wat wil ik en hoe geef ik dat dagelijks vorm in mijn keuzes en gedrag? Over al die dingen komen ze hier heel bewust aan het denken gezet en door de coaching van mij en de reacties uit de groep krijgen ze een spiegel voor’.

Een grote valkuil bij veel starters is dat ze geen kernpunt hebben en alles aanpakken. ‘Hier leer je wat jouw talent is, waar je excellent in kunt worden als je je er écht op toelegt. Er zijn zoveel impulsen, je hebt te maken met de waan van de dag… Hier stappen ze even uit die mallemolen en leren ze keuzes maken in plaats van allerlei dingen half te doen en dan klagen’.

Na tien lessen waren de deelnemers er naar eigen zeggen ook echt klaar mee. Of liever gezegd: klaar voor. ‘Je hebt zoveel nieuwe inzichten en je krijgt zo’n enorme ander woord, we wilden alleen nog maar knallen’, zeggen ze eensgezind.

Naam: Jeroen ter Wal uit Zenderen
Bedrijf: Ariva wijnbeleving

Geeft wijntrainingen aan particulieren en horecabedrijven

‘Ik zocht al een tijdje naar een mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen als ondernemer. Je bent altijd alleen aan het werk en hebt niemand om mee van gedachten te wisselen. Dat was de reden om me voor ‘Volle kracht vooruit’ in te schrijven. Het is fijn als je ergens om raad kunt vragen over dingen waar je tegenaan loopt als beginnend ondernemer.

Je leert ook jezelf en je product beter neer te zetten. Ik had al een heel netwerk, maar hier leerde ik dat ook goed in te zetten. Heel simpel soms hoor: niet alle contacten in je mailbox één en hetzelfde mailtje sturen, maar iedereen apart en met een persoonlijke aanhef. Daar kreeg ik echt veel respons op. Als starter kun je onzeker zijn, in de groep krijg je de bevestiging dat je op de goede weg zit. Ik heb daardoor meer zelfvertrouwen gekregen en zeg ook niet overal meer ja op. Dankzij de training heb ik nu Landal Vakantieparken als klant, ik mag het personeel trainen op het gebied van wijn. Een landelijke klant, waar ik heel blij mee ben en waardoor ik ook word bevestigd dat ik een goede dienst te bieden heb. De subsidie van 1.000 euro die de provincie gaf, heeft bij mij wel meegeholpen om de stap te zetten, daardoor werd het wel toegankelijker. Ik zou het iedereen aanraden’.

Naam: Jan Hobo uit Hengelo
Bedrijf: online marketing bureau Hobo Online.

Bouwt websites, regelt hosting en onderhoud van WordPress websites en optimaliseert vindbaarheid via zoekmachines.

‘Toen ik aan deze bijeenkomsten begon draaide mijn bedrijf al tien jaar. Daarvoor was ik bloemenkweker, iets totaal anders. Mijn online marketingbedrijf liep al goed maar ik had eigenlijk geen idee waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed.

Door met elkaar te overleggen en de coaching van Frank leerde ik om gerichter en bewuster te ondernemen. Ik heb veel meer scherpte en heb hier duidelijkheid gekregen over mijn doelen en welke richting ik daarvoor op moet. Dat betekent soms ook nee zeggen tegen bepaalde opdrachten, waarvan je voelt: die passen niet bij mij. Eerder zou ik daar dagen op lopen kauwen, nu neem ik een beslissing en is er rust in mijn hoofd. Een goeie richting kiezen betekent dat je meer specialiseert, beter wordt in wat je doet en ook een betere prijs durft te vragen. En ik ben opener geworden: ik durf mijn dromen te delen. Als je iets wilt bereiken helpt het erover te praten, dan gaat je droom leven in plaats van altijd in je achterhoofd te blijven’.

Naam: Olivia Jeursen uit Holten
Bedrijf: Bee-Sports in Diepenheim

Heeft een groothandel in veiligheidsaccessoires voor buitenactiviteiten en sport (led, hesjes, headsets etc.)

‘Als ik terug kijk op de periode voor ik ‘Volle kracht vooruit’ deed, zie ik iemand die tot het plafond vol zat en vooral bezig was met de waan van de dag. Hier kwam ik erachter wat mijn valkuil is: ik ben heel erg enthousiast en pak graag van alles aan. Maar wat ik precies wilde bereiken en welke stappen ik daarvoor moest zetten had ik niet duidelijk in beeld. Je moet een droom hebben, maar ook realistisch zijn: wat is mijn stip aan de horizon, waar wil ik staan over vijf, tien, vijftien jaar?

Je wordt in die bijeenkomsten echt geconfronteerd met je zwaktes. Ik heb geleerd dat je niet bij elke kans hoeft te denken: hier móet ik bij zijn. Zoals Frank zei: kansen zijn net bussen, als je er een laat lopen komt er wel een volgende kans.

Voordat ik met de training begon verkocht ik alleen mijn eigen merk BEE SEE; veiligheidsaccessoires met led zoals armbanden en hesjes. Ik was daarnaast al wel bezig met BEE SMART, bone conduction bluetooth headsets, die de oren niet afdekken maar geluid via de botten geleiden rechtstreeks naar je slakkenhuis. Daarmee kun je de geluiden in het verkeer blijven waarnemen via je trommelvliezen, veel veiliger dus en een uniek product. Voor de training was dat iets wat ik erbij deed. In de training leerde ik focussen en heb ik de keuze gemaakt om hier vol op in te zetten.

Ik heb het gevoel dat ik nu ook meer de mensen aantrek bij wie ik wil zijn. En daardoor gaan deuren open. We zijn een gewaardeerd partner geworden van Veilig Verkeer Nederland. Ik ben een ontspannener en succesvollere ondernemer geworden en kan privé en werk ook beter scheiden. Natuurlijk moet ik ’s avonds nog wel eens iets afmaken, maar er gaat niet meer standaard een berg werk mee naar huis’.

(note: op moment van publicatie van dit artikel is de voorraad beschikbare vouchers uitgeput. Er wordt gekeken hoe hier een vervolg aan te geven).

Hengelo