Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Nienke Runneboom (55) uit Wierden fotografeert sinds tien jaar graag alles wat ze om zich heen ziet

"Ik zie veel meer dan vroeger"

Redactie

"Overal waar ik kijk, zie ik mooie plaatjes. Mijn vriend moet regelmatig op me wachten omdat ik iets zie wat ik per se op de foto moet zetten. Tegenwoordig zegt hij: "We gaan samen weg, maar dan moet je wel je camera thuislaten!" Gelukkig heb ik dan altijd nog mijn telefoon bij me. Want als ik echt een mooi beeld zie, dan móet ik die foto wel maken. Als ik dat niet doe, dan kan het zomaar zijn dat het de hele dag nog door mijn hoofd spookt. Shit, denk ik dan, dat beeld had zo mooi bij die serie gepast!"

Foto's voor vader

"In 2008 werd mijn vader ziek. Zes weken voor zijn overlijden kregen we bericht dat hij er niet meer lang zou zijn. In die weken heb ik voor hem een afscheidsboek gemaakt. Ik heb al zijn familie en vrienden gevraagd om een laatste groet voor hem te schrijven. Voor de teksten zonder beeld ben ik op pad gegaan om een passende foto te maken. Toen mijn broer door het boek heen bladerde, vroeg hij me hoe ik aan die mooie foto's kwam. Zelf gemaakt, vertelde ik. Hij vond ze prachtig en raadde me aan om vaker te fotograferen. Ik volgde zijn advies op en kocht een Lumix compactcamera."

Hart bij portretten

"In de eerste jaren zette ik werkelijk alles op de foto waar mijn oog op viel. Van lammetjes tot bloeiende bloemetjes. Het was heel gek; ik zag ineens van alles wat ik daarvoor nooit had gezien. Maar ik ontdekte al snel dat mijn hart bij portretfotografie ligt. Ik wil iemand zo vastleggen dat zijn mooie eigenschappen naar voren komen. Meestal fotografeer ik buiten. Dan neem ik iemand mee naar een mooie achtergrond die goed bij die persoon past. Nu bijvoorbeeld, met die beginnende bloesems aan de bomen, prachtig!"

Twintig saaie vuurtorens

"Onlangs was ik een weekend op Terschelling. Ik plan dat soort momenten tegenwoordig bewust om meer tijd voor mijn fotografie te hebben. Ik geef mezelf dan een opdracht. Dit keer moest ik twintig verschillende composities met de vuurtoren maken. Dat was wel een uitdaging, want ik vind dat ding eigenlijk heel saai! Vooral een foto waarop de vuurtoren zichtbaar is door de kale takken van een boom is goed gelukt. Op mijn fotoclub in Wierden zouden ze zeggen dat die foto een beetje rommelig is, maar ik zeg dan juist: "Nee, dat is wauw!"

Fotovakschool

"In 2014 heb ik de vooropleiding van de fotovakschool in Enschede gedaan. Ik vond het heel spannend om me aan te melden, ik ben tenslotte geen twintig meer. Ik was bang dat mijn klasgenoten zouden denken: wat komt die ouwe taart hier doen?! Maar dat viel reuze mee, want de leeftijden varieerden van 16 tot 66. Ik moest in dat jaar een portfolio samenstellen dat werd beoordeeld door mijn coach. Daarmee verdiende ik het certificaat om door te mogen voor de complete opleiding. Daar ben ik heel trots op! Door familieomstandigheden is het er toen niet van gekomen om de opleiding te gaan doen. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt. Ik wil me in elk geval nog veel verder ontwikkelen met mijn fotografie."

In Wierden vindt de Week van de Amateurkunst (WAK) plaats van donderdag 24 mei t/m maandag 4 juni. Kijk voor het programma ophttp://www.hetlageveld.nl/lageveldfestival/wakweek.