Gallery

Carin Lucas (64), keramist uit Den Ham

"Mijn beelden moeten vrolijk kijken!"

Redactie

"Toen ik twee jaar geleden met pensioen ging, zocht ik naar een leuke tijdinvulling. Ik kwam de cursus keramiek en boetseren tegen in het Kulturhus De Klaampe in Westerhaar. Als voormalig basisschooljuf heb ik altijd wel iets gehad met kleien en boetseren, dus dat leek me wel wat."

Fantasiebeest op boomstam

"Eerst moest ik uitvinden wat je allemaal met het materiaal kunt doen en welke technieken er zijn. Daarom heb ik de afgelopen twee jaar veel verschillende dingen gemaakt, waaronder bakjes, bustes, vrouwfiguren en de kop van onze Ridgeback Harley. Mijn eerste grotere project was een geglazuurd fantasiebeest op een boomstam met twee gekke koppen met snavels. Die was wel goed gelukt!"

Naar hartenlust uitleven

"Mijn man heeft het tuinhuis voor me omgebouwd tot atelierruimte. Daar kan ik me naar hartenlust uitleven met een leuk muziekje op de achtergrond. Het meeste van wat ik heb gemaakt staat bij ons in huis of in de tuin. Mijn sculpturen weggeven doe ik niet zo snel; ik wil niet dat iemand denkt: Carin komt op bezoekt, moet ik dat lelijke ding weer in de kamer zetten!"

Kop als bloempot

"Ik maak alleen dingen waar ik vrolijk van word. Ik ga geen treurige mannenkop maken, mijn beelden moeten vrolijk kijken! Als iets misgaat, probeer ik een creatieve oplossing te vinden. Zo was ik vorig jaar bezig met twee koppen tegelijk. De ene had ik niet goed ingepakt met natte lappen, waardoor hij was uitgedroogd. Maar hij was nog niet klaar; de achterkant van de schedel ontbrak. Uiteindelijk heb ik hem toch mooi geglazuurd en heb ik er gewoon bloemetjes in geplant! Op zo'n manier heeft zo'n ding toch nog een functie, dat vind ik wel prettig."

Werken aan geduld

"Ik moet nog werken aan mijn geduld. Zo maak ik vooral graag grote objecten van fijne chamotteklei, ik hou minder van het fijne werk. Het boetseren zelf vind ik heel leuk, maar voor het afwerken heb ik minder geduld. Gelukkig helpt mijn man me wel eens door mijn beelden voor me af te lakken. Hij heeft voor sommige beelden ook een ondergrond gemaakt om ze op te plaatsen. Zo vullen we elkaar mooi aan."

In gemeente Twenterand vindt de Week van de Amateurkunst (WAK) dit jaar plaats van 15 t/m 19 oktober. Voor communicatie rond de WAK kijk je op facebook.com/waktwenterand.

Chat met Janneke
Chat met Janneke