Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Joop Hemmelder (80), schilder uit Oldenzaal

"Mooie vriendschap met schildersmaat Ben"

Redactie

"Ik heb jarenlang gewerkt als docent aan de kappersvakschool in Enschede. In het kappersvak kon ik ook mijn creativiteit kwijt, in die zin zijn er wel overeenkomsten met schilderen. Door een burn-out op mijn 53ste raakte ik arbeidsongeschikt. Dat was een erg moeilijke tijd. Toch dacht ik: ze krijgen me niet klein, ik ga tekenen en schilderen! Ik ging een schildercursus volgen in Enschede, Wie is er bang voor rood, wit en blauw? Dat heb ik ruim tien jaar gedaan. Het gaf een goede invulling aan mijn leven."

Weinig woorden nodig

"In de afgelopen dertig jaar heb veel bekwame schilderdocenten gehad. Vooral met Francois Peters klikte het goed. Hij is inmiddels helaas overleden. Hij was heel introvert, maar een bijzonder goed mens. Hij kon alles zo goed uitleggen en had daarbij maar weinig woorden nodig. Ik heb van hem vooral veel geleerd over kleurgebruik. Ik heb ook al vaak meegedaan aan exposities en kunstmarkten. Dat resulteerde wel in veel waardering en interesse, maar helaas heb in nog niet vaak iets verkocht. Toch geef ik de moed niet op, ik ga gewoon door met schilderen!"

Schilderen in stilte

"Vijftien jaar geleden ontmoette ik via een schildercursus in Oldenzaal mijn schildermaat Ben. Met hem klikte het goed. Hij heeft een opleiding in tekenen gehad en is me in die zin altijd een stapje voor geweest. Jarenlang kwam hij eens in de week een avond bij me schilderen. Dan kletsten we eerst een half uurtje bij een kopje koffie. Als we waren uitgepraat, gingen we naar mijn ateliertje in de kelder om te schilderen. Dat deden we bijna in volledige stilte, want we zaten dan allebei in onze eigen wereld. Om een uur of elf namen we afscheid en gingen we ieder terug naar onze eigen vrouw."

Vrouwelijke naaktfiguren

"Sinds twee jaar huur ik samen met Ben een atelier bij stichting SWOK in Oldenzaal. Eerst wilde Ben niet. Maar toen zei ik: "Kom op, voor de vriendschap moeten we dit samen doen". Zo heb ik hem overgehaald. Ik ben er zeker drie keer in de week, en soms vaker. Ik schilder vooral wat ik zie, ik hou niet van abstract. Ik laat me inspireren door mijn omgeving, bijvoorbeeld door een mooi kunstwerk in de stad of een mooi landschap. Daar geef ik dan mijn eigen invulling aan. Op dit moment schilder ik vooral vrouwelijke naaktfiguren. Ik zoek mooie voorbeelden op in boeken. Er is niets erotisch aan hoor, ik vind het persoonlijk gewoon mooi."

Amateurkunstenaars in Oldenzaal krijgen een speciaal podium tijdens het CulTuurlijk-evenement van 7 september t/m 6 oktober 2018. Voor meer informatie kijk je op cultuurmakelaar-oldenzaal.nl.