Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Jan Paskamp (63), schilder/ aquarellist uit Hengelo. Medeorganisator project RAAM!KUNST

"Zelfvertrouwen nodig om buiten te schilderen"

Redactie

"Het schilderen is me eigenlijk wel met de paplepel ingegeven. Ik ben de derde generatie; mijn vader en opa schilderden beide Twentse landschappen. We hadden thuis een verf- en behangwinkel. De overbodige behangboeken mochten mijn zus en ik gebruiken om in te tekenen. Ik tekende eerst vooral auto's en stripfiguren."

Buiten schilderen

"Op mijn elfde mocht ik naar portrettekenles. Daar heb ik vijf jaar portretten getekend, tot ik een jaar of zestien was. Toen verplaatste mijn interesse zich meer naar het uitgaan! Op mijn vijfentwintigste pakte ik het tekenen weer op. Ik ging op les bij Willemien Bakkenes. Dit gaf mij het zelfvertrouwen om ook buiten te gaan schilderen. Daarvoor durfde ik dat niet aan. Ik schaamde me als er iemand over mijn schouder mee kwam kijken."

Op De Woensdagmorgen

"In de loop der jaren heb ik met allerlei groepjes en docenten gewerkt. Inmiddels zit ik alweer zestien jaar bij dezelfde tekenclub, ODW (Op De Woensdagmorgen). In de winter teken ik op de club en thuis aan de keukentafel. Maar eigenlijk ben ik een echte buitenschilder. Dan stap ik op de fiets met een tekenblok en aquarelverf en ga ik heerlijk landschappen schetsen! Thuis werk ik het meestal verder uit in acrylverf."

RAAM!KUNST

"Het was al een aantal jaar moeilijk om goede expositieruimte te vinden voor het werk van amateurschilders in Hengelo. Samen met een aantal anderen heb ik daarom vorig jaar voor de Week van de Amateurkunst het project RAAM!KUNST opgezet. Daarvoor hebben 54 ondernemers hun etalages ter beschikking gesteld aan 46 amateurkunstenaars. Het was zo'n succes dat we het dit jaar weer gaan doen, maar nu staat het in het teken van het 150 jarig-bestaan van de Stork-fabrieken in Hengelo. Ik ben al druk bezig met de organisatie!"

Kunstzinnige familie

"Mijn zoon is ook kunstzinnig, eigenlijk nog veel meer dan ik. Hij heeft de Rietveldacademie gedaan. In 2015 mochten we in het kader van 'Vier generaties Paskamp' ons werk exposeren in zorgcentrum Het Meulenbelt in Almelo. Er hing werk van mijn opa, mijn vader, een oom, mijn zoon en een nichtje. Het was mooi om het zo allemaal bij elkaar te zien; de landschappen van de oudere generatie en het vernieuwende werk van de jongere generatie. Vorig jaar werd mijn kleindochter een jaar. Ter gelegenheid daarvan maakte ik het boekje 'Dierenrijk' voor haar. Het bestaat uit twintig aquarelletjes van allemaal verschillende dieren, zoals een olifant, een kikker en een schaap. In de toekomst zullen er vast meer van zulke leuke projectjes volgen."

In Hengelo vindt het Weekend van de Amateurkunst (WAK) plaats van 7 t/m 10 juni. Voor meer informatie kijk je op facebook.com/wak.hengelo.