Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Henri Grootenhuis 'Cigarbox Henri' (50), gitarist en gitaarmaker uit Dalfsen

"Lekker tokkelen in mijn 'mancave'

Redactie

"Ik ben een laatbloeier. Op mijn 27ste begon ik pas met gitaarspelen. Het meeste leerde ik mijzelf aan, via YouTube en boeken. Ik heb veel naar oude blues geluisterd en nagespeeld. Na een jaar of zes oefenen dacht ik: zo, nou snap ik het wel."

Gitaar van slaven

"Ik ging op zoek naar de geschiedenis van de blues, mijn favoriete muziek. Dan kom je al snel in het Amerika van rond 1900 uit. Op de katoenplantages in de Mississippidelta zochten de slaven naar een goedkope manier om muziek te maken. Ze zetten een bezemsteel in de sigarendoosjes van de katoenbaas en spanden daar een draad overheen. Met de kop van een gebroken wijnfles, een bottleneck, maakten ze simpele loopjes. Zo ontstond de cigar box guitar."

Gewoon gaan knutselen

"Ik dacht: dat kan ik zelf ook wel. Ik ben gewoon gaan knutselen, en zo ontstond mijn eerste cigar box guitar. Ik heb hem nog steeds, maar ik speel er niet meer op. De gitaren die daarna kwamen, werden namelijk steeds beter. Ik speel bij twee verschillende bands op mijn zelfgemaakte gitaren; The New American Farmers en The Boothill Stompers. Ik heb inmiddels een hele verzameling, maar zes gitaren gebruik ik ook werkelijk om mee op te treden. Naast gitaren maak ik ook versterkertjes en lampen van sigarendoosjes. Daarnaast geef ik thuis en op scholen demo's en workshops cigar box guitar-bouw en geef ik gitaarles."

Mooie ontmoetingen

"Mijn cigar box guitars hebben me al heel wat mooie ontmoetingen opgeleverd. Zo heb ik een gitaar mogen bouwen voor Bennie Jolink. Ik ben groot fan van Normaal, dus dat was mooi werk. Ook voor Seasick Steve, een Amerikaans cultfiguur die veel op junkinstrumenten speelt, heb ik een gitaar gebouwd. Hij bouwt zelf ook junkgitaren, en neemt wel twintig gitaren tegelijk mee op het podium. Ik heb geprobeerd om al die verschillende soorten in één gitaar te stoppen. Daarmee won ik de wedstrijd voor wie de mooiste bespeelbare gitaar voor hem kon bouwen."

Tokkelen in mancave

"Mijn hobby is een beetje uit de hand gelopen. Er kwamen zo vaak klanten bij ons aan de keukentafel zitten, dat ik besloot om een ontvangstruimte in de tuin te bouwen. Mijn zogenaamde 'Sindustry studio' is bijna af, het is een echte mancave geworden! 's Avonds kan ik daar lekker een beetje tokkelen en een biertje drinken. Mijn vrouw en kinderen komen er soms ook gezellig bij zitten. Mijn vrouw vindt mijn hobby wel leuk, zolang het maar niet teveel uit de hand loopt! Ik hoop ooit mijn brood met de cigar box guitars te kunnen verdienen."

In Dalfsen vond de Week van de Amateurkunst (WAK) met het thema 'Vertel!' plaats van 5 t/m 12 mei. Kijk voor een terugblik en meer informatie over alle Dalfser amateurkunstenaars op facebook.com/WAKDalfsen.