Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Didy Leijzer (70) uit Almelo schildert al 28 jaar.

"Onze club is net familie"

Redactie

"Ik schilder het liefst landschappen met water. Dat is ook niet zo gek, want mijn man en ik hebben altijd bootjes gehad. We gaan meestal naar Denemarken op vakantie. Dan gaat de boot altijd mee op de aanhanger. Het meest inspirerende plekje om te schilderen vind ik het noordelijkste puntje van Denemarken, daar waar de Noordzee en de Oostzee elkaar ontmoeten. In de negentiende eeuw hebben daar veel beroemde schilders gezeten vanwege het mooie licht."

Kon ik dat maar!

"Eind jaren tachtig zat ik bij de boetseerclub. Vanuit ons leslokaal keek ik uit op de schildercursus. Ik ging regelmatig even bij ze kijken en dacht dan: ik wou dat ik dat kon! Uiteindelijk ben ik 25 jaar geleden toch op schilderles gegaan, eerst bij Kreatief centrum en later bij De Peinturisten in Almelo. Ik begon met aquarel en pastelkrijt, maar ik kwam er vrij snel achter dat mijn voorkeur uitgaat naar olieverf."

Rondje langs schilderijen

"Ik schilder niet alleen bij De Peinturisten, maar ben ook secretaris en penningmeester. Het is een gezellige groep van ongeveer twintig amateurschilders. Sinds het overlijden van onze gewaardeerde docent en oprichter meneer Van den Noort helpen we elkaar. Aan het einde van de les maken we met z'n allen een rondje langs de schilderijen en geven we elkaar tips. Tot nu toe werkt dat prima, maar we zouden het leuk vinden om een nieuwe docent te krijgen. Helaas is dat door beperkte financiën moeilijk."

Op schoolreisje

"Onze club is net familie. Elk jaar gaan we met z'n allen op 'schoolreisje', zo noemen we dat gekscherend! Binnenkort mogen we weer. We gaan eerst langs bij kunstenaar Roman Reisinger in Gorssel. Hij exposeert aan huis en leidt ons niet alleen rond, maar geeft ook uitleg over technieken. Dat wordt vast erg leerzaam! Daarna gaan we lekker lunchen. We sluiten af met een bezoek aan het Stedelijk Museum in Zutphen."

Bewegende wolkenluchten

"Ik schilder altijd foto's of afbeeldingen na. Dat is makkelijker omdat ik vooral zeegezichten maak en bewegende wolkenluchten zijn ongeveer het moeilijkste wat er is! Soms maak ik iets heel anders; mijn twee kleinkinderen bijvoorbeeld. Het schilderij hangt bij mijn dochter in de woonkamer. Daar ben ik best trots op!"

In Almelo vindt de Week van de Amateurkunst (WAK) plaats van 8 september t/m 15 september 2018. Voor het hele programma kijk je op wak-almelo.nl.