Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Jeroen de Lange (29), bariton bij mannenkoor Mannenklank Glanerbrug uit Enschede

"Voor de meeste mannen is het een avond uit!"

Redactie

"Ik ga echt niet voor aap staan! Die gedachte weerhield mij er jarenlang van om bij een zangkoor te gaan. Tot ik begin 2014 een flyer met 'Koorzingen voor dummies' zag. Dat is precies mijn niveau, dacht ik! Maar lukt het die mensen wél mij te leren zingen? Twee inspirerende dagen vol leuke workshops in het Wilminktheater trokken mij over de drempel. Nu zing ik al vier jaar als bariton bij mannenkoor Mannenklank Glanerbrug."

Met elkaar vooruit!

"Ik ben een van de jonkies. Toch fungeer ik een beetje als coach binnen het koor. Dat zit in de aard van het beestje. 'Hoe kan het beter?' Daar heb ik altijd een mening over. Met elkaar vooruit! Dus ben ik nu de nieuwe voorzitter van ons koor. Als we willen dat we er over twintig jaar nog zijn, dan moeten we nu aan de bak. Even een frisse wind erdoorheen. Er moet meer beweging in en we gaan experimenteren met licht, geluid en kleding. Ik heb de oudere garde al een beetje voorbereid. Sommige mannen zitten al vijftig jaar bij een koor en moeten dan ineens gaan bewegen. Als dat lukt, dan is dat ontzettend leuk om te zien! De bereidheid is er, dat is al het halve werk!"

Laagdrempelig en gezellig

"Dat gevoel dat je direct wordt opgenomen; dat is belangrijk! De sfeer bij ons is laagdrempelig en gezellig. Voor de meeste mannen is het echt een avond uit: samen iets moois creëren, biertje erbij en lekker over FC Twente praten! Maar we delen ook lief en leed en steunen elkaar als het nodig is."

Wauw, wat onverwacht!

"Wat ons als koor uniek maakt, is de veelzijdigheid aan nummers die we ten gehore brengen. Van byzantijns tot popnummers, van lichtgeestelijke opwekkingsliederen tot iets van The Beatles of Elvis. Als ik het voor het zeggen heb, laten we eerst een gedragen versie van The Creation horen, over het het ontstaan van de aarde. Vervolgens sluiten we af met een vertolking van Can you feel the love tonight uit de Lion King waar je kippenvel van krijgt. Die diversiteit is ook iets waarmee we een jonge generatie mannen proberen te verleiden om zich bij ons aan te sluiten. Ze moeten zoiets hebben van; wauw, dat had ik nooit verwacht bij een mannenkoor!"

De Week van de Amateurkunst in Enschede vindt plaats van 2 t/m 10 juni 2018. Kijk voor het hele programma op http://www.wakenschede.nl.