Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Pieter Leeflang (78), gepensioneerd kapitein en amateurfotograaf, lid van de Deventer Fotokring

"Gevoel vastleggen in bewegelijke dreamscapes"

Redactie

"Ik was negen jaar toen ik van mijn vader een Agfa-Box kreeg; een rechthoekige zwarte doos met een handvat bovenop en een hendeltje aan de zijkant.Met een rolletje van twaalf foto's moest ik zeker een half jaar zien te doen. Ik maakte vooral familieplaatjes en vakantiekiekjes. Die waren meestal bewogen, want mijn handen waren te klein om de camera goed stil tegen mijn borst geklemd te houden."

Onbewust vooruitstrevend

"Onbewust was ik toen al heel vooruitstrevend. Sinds een aantal jaar heb ik mij namelijk toegelegd op het maken van 'dreamscapes'; geabstraheerde landschappen waarin veel beweging zit. Daarmee ben ik eigenlijk weer terug bij dat jochie dat zijn camera niet stilhield."

Selfies zonder mijzelf

"Ik probeer nu vooral te vatten wat ik voel, en niet zozeer wat ik zie. Dat was wel eens anders. Als kapitein op de grote vaart maakte ik voornamelijk foto's van de plekken die ik met mijn schip The Happy Buccaneer aandeed. Een soort dagboek in beelden. Of selfies, zonder dat ik er zelf op stond! Ook was ik een tijd gefascineerd door wolkenluchten. Die vielen niet bij iedereen in de smaak. Dan kwam ik pissig thuis van de fotografieclub en zei ik tegen mijn vrouw: ze waren niet zo enthousiast! Nu snap ik het wel: het waren mooie kalenderplaatjes. Technisch gezien niets mis mee, maar bepaald niet spannend."

Fotografie als dagtaak

"Fotograferen is bijna een dagtaak, nu ik met pensioen ben. Ik ben actief lid van de Deventer Fotokring en maak ook geregeld foto's voor sportverenigingen en culturele organisaties. Ik werk ook samen met Deventer Stadsdichter Wibo Kosters. Ik maak de beelden en hij schrijft daar een gedicht bij en vice versa. We zijn goed team, Wibo en ik. Wat ik ook interessant vind, is ambacht en vakmanschap. Zo heb ik drie jaar lang foto's gemaakt bij kerkorgelbouwer Reijl in Heerde. Eén van de resultaten hiervan was een fotoboek waarmee ik het erepredicaat Bondsmeesterklasse (BMK) van de Fotobond behaalde. Mijn vader was orgelbouwer. Ik wilde beslist niet in zijn voetsporen treden, dus ik ging varen. Maar zo zie je maar; ik kom toch weer terug bij mijn wortels."

Deventer organiseert dit jaar de Week van Alle Cultuurmakelaars (WAC) van zaterdag 9 juni tot en met zondag 17 juni. Kijk voor meer informatie en het programma op wacdeventer.nl.