Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gallery

Achtergrondverhalen uit Overijssel

Over-heerlijk koken met ’t beste uit de streek

Redactie

De afgelopen weken werd op zes landelijke locaties kriskras door de provincie een kookworkshop gehouden met al dat heerlijks. En de beste salades en soepen die daar werden gemaakt, dingen mee naar een mooie prijs. Jij & Overijssel deed mee aan de Overheerlijk-workshop bij Erfgoed Bossem in Lattrop.

[media "5410"]

Een middag koken op één van de mooiste plekken in de provincie. Smaakles krijgen, de lekkerste producten proeven, bevlogen boeren horen vertellen, en dat ook nog allemaal gratis. Geen wonder dat de deelnemers aan de workshop Overheerlijk in Lattrop er helemaal zin in hebben. Op een grote tafel heeft Sterre Delamarre al allerlei heerlijks uit de streek uitgestald. Blozende zomerkoninkjes, stoere kazen, tuinverse groente… een beetje hobbykok proeft in gedachten meteen wel honderd tongstrelende smaakcombinaties.

Geheimen van de streek

Toch is het de bedoeling dat we elk óf een salade óf een soep maken. Die fotograferen we ook, en dan komen ze op de site, zodat bezoekers kunnen kijken wat hen het beste recept lijkt. Terwijl onze hersens al kraken over wat we gaan maken, krijgen we eerst uitleg van Dennis Rerink van Erfgoed Bossem over zijn brandrode runderen, gevolgd door Ilse Visscher die het geheim van Twentewijn uit de doeken doet, en eigenaar Hindriksen van De Manderveense Aardbei die alles weet over zomerfruit uit eigen streek.

Smaakexpert

Om te testen hoe het met ons smaakgevoel is gesteld, laat smaakexpert Lisa de Koning de deelnemers blind allerlei dingen proeven. En moeten we aan potjes ruiken waarin iets eetbaars zit. Lastig thuisbrengen hoor, als je ogen niet meedoen! Lisa geeft ook allerhande tips voor goede smaakcombinaties met de Overijsselse producten. Het blijft ondanks de tips lastig kiezen uit al die weelde. Buffelmozzarella of shiitakes in de salade? Wordt het een koud zomersoepje van fruit of iets hartverwarmends?

Finale op Provincie Festival

We zijn er na wikken en wegen uit en gaan aan de slag. Het is wel een wedstrijd, maar gelukkig geen wedijver, en tussendoor mag je ongebreideld snaaien van de schatkamer op de keukentafel. Even bekruipt ons toch een Heel Holland Bakt-achtige spanning als Sterre het signaal voor de laatste vijf minuten geeft. Opmaken maar! Als je bordje of kommetje fotogeniek genoeg is, kan het in de zomerzon op de foto op het prachtige eeuwenoude erf. En zitten we allemaal trots en glimmend achter een glas Twentewijn ons recept uit te schrijven. Nu maar afwachten hoeveel mensen op onze creaties gaan stemmen, want de meest gelikete soepen en salades (elk vijf) uit heel Overijsel gaan door naar de finale op het Provincie Festival op 9 september. Wij hebben, prijs of geen prijs, in elk geval een complete verwenmiddag gehad waarbij we flink wat hebben opgestoken bij de harde werkers die al dat heerlijke en eerlijke voedsel produceren: de Overijsselse boeren.

Heerlijke kookideeën opdoen? Kijk op www.overheerlijk.nu

[media "5409"]

Lattrop