Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Carpoolen tegen een vergoeding Carpoolen tegen STIKstof en Files

Laten we carpoolen in Nederland duurzaam een kans geven!

Mijn ervaring met de fietsmaatjes app heeft me tot denken gezet...de enige manier om mensen te laten 'meewerken' tegen het probleem van Stikstof en files is om er een 'zichtbare en makkelijke' vergoedingsmethodiek ertegenover te zetten! Op de app staat hoeveel g€ld ze hebben verdiend. Daarnaast zou de app zowel de 'winst' voor het milieu zichtbaar moeten maken als de hoeveelheid files die op die dag minder zijn omdat ze hebben gecarpoold. Geen ingewikkelde statistieken maar eerder met 'voelgoed' iconen!

Pas de "FietsMaatjes" app aan en maak deze geschikt voor carpoolen. De bestuurder van de auto en de passagier (of meerdere passagiers) hebben allemaal de app op hun mobiel die ze moeten aan zetten bij het carpoolen. Het principe zou hetzelfde moeten zijn als bij de fiets app waarbij een bepaalde drempel gehaald moet worden om in aanraking te kunnen komen voor de vergoeding.
De app kan alleen gebruikt worden bij woon/werk verkeer vanaf 10 km of meer. De vergoeding zou ongeveer €0.20 per km moeten kunnen zijn. Meerdere carpoolers betekend meer vergoeding per km.

Aanmelden kan alleen via het bedrijf waar je werkt. Fraude is op deze manier gereduceerd want verdenking van fraude wordt via het bedrijf afgehandeld.
Om de kosten te beperken, zou ook deze app maar geldig zijn voor een bepaalde periode (in de winter bijvoorbeeld) of voor een bepaald gebied.

Een soort gelijke regeling blijkt er al te bestaan voor vaste carpoolers: https://www.adp.nl/kennis/wet-regelgeving/dossiers/reiskostenvergoeding/carpoolen/
Uit datgene wat ik heb gelezen hierover blijkt dat dit een belastingtechnisch verhaal is voor de werkgever. De belangrijkste drempel is dat deze regeling niet goed zichtbaar is voor de werknemer en daarnaast moet hij/zij een rekensommetje doen om het voordeel te berekenen.
Een app maakt dat het leeft en dat mensen en net zoals een ‘spelletje’ ermee bezig gaan.

-Goed voor de natuur
-Minder files
-Carpoolen is goed voor de portemonnee
-Onderweg bedenk je samen dit soort ideeën 8-)Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Mobiliteit en verkeersveiligheid Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 13-11-2019

  • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

    Het doel is om carpoolen aantrekkelijk te maken dmv een app