Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Cultuurcongres Overijssel 2019 Cockpit-sessies

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Na de gezamenlijke lunch is het tijd om bij verschillende organisaties en makers in de cockpit te kijken. Tijd voor praktische sessies en workshops in twee rondes (13.45-14.45 en 15.00-16.00 uur). Maak bij je aanmelding een keuze!

Cultuureducatie in de praktijk - Monique Wijnker (alleen ronde 1)

Cultuureducatie is bij het Orkest van het Oosten & Het Gelders Orkest ‘core business’; jeugd is niet alleen het publiek van morgen, maar vooral ook het publiek van nu! In hun aanpak van cultuuronderwijs staat het kind centraal en wordt met educatieve en culturele partners gewerkt aan lange leerlijnen. Monique Wijnker licht de visie op cultuuronderwijs toe en laat inspirerende voorbeelden zien zoals ‘Broer’. Dit ontroerende meedoe-concert is recent met Theater Sonnevanck ontwikkeld, in opdracht van Vluchtelingenwerk Nederland.

Inspiratiesessie Bestuurlijk Kader (alleen ronde 2)

Begin dit jaar ondertekenden 19 Overijsselse gemeenten, 34 schoolbesturen en de provincie het Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs (BK) voor nog beter cultuuronderwijs. Speciaal voor betrokkenen én geïnteresseerden vindt er tijdens het Cultuurcongres een inspiratiesessie plaats, waarin verdere (lokale) samenwerking tussen scholen, gemeenten en cultuurinstellingen centraal staat. Het hart van de sessie wordt gevormd door een keynote van de ambitieuze young professional Eva Lisa Janssen. Zij richtte in 2016 Ucademy op: een onafhankelijke academie die leerlingen en studenten 21eeeuwse 'skills' wil bijbrengen. Een lesaanbod dat studenten zelf vormgeven. Eva Lisa vertelt met regelmaat op grote (internationale) conferenties over de samenwerking die zij inmiddels met vele scholen is gestart. Aan de hand van vijf principes gaat zij het gesprek met scholen en gemeenten aan. Deze vijf deelt zij op 28 november met ons.

Workshop impact meten - Lisan Beune (ronde 1 & 2)

Lisan Beune adviseert de culturele sector op het gebied van cultureel ondernemerschap en professionalisering. Ze is nauw betrokken bij het ontwikkelen van een impact-monitor waarmee de resultaten en de waarde van culturele projecten inzichtelijk worden gemaakt. Een hot item! Tijdens de workshop vertelt Lisan over haar ervaringen. Welke varianten zijn mogelijk, waar moet je aan denken bij het verzamelen van data om je totale waarde aan te tonen en hoe krijg je precies zicht op het totaal? Om impact goed te kunnen meten, is het belangrijk een nulmeting te hebben. Dit wordt vaak over het hoofd gezien of onderschat, daarom wordt de workshop benut om hiermee alvast aan de slag te gaan. De workshop wordt afgesloten met het delen van enkele resultaten.

Workshop bezoekersbeleving - Terry Brochard (ronde 1 & 2)

Terry Brochard (Theater Beleving) is zelfstandig adviseur, onderzoeker en designer op het gebied van theaterbeleving. Hij verzorgt workshops en ontwikkelde de onderzoek-app Bezoek in Beeld. Zijn workshop start met een blokje theorie, ondersteund door praktijkvoorbeelden. Wat is bezoekersbeleving? Hoe uit zich dat in jouw organisatie? Hoe kan je hiermee aan de slag? Tijdens het energieke tweede deel gaan groepjes van verschillende instellingen elkaar helpen om ideeën te genereren. Deelnemers verlaten de workshop met een nieuwe manier van kijken naar hun eigen organisatie en ideeën om de bezoekersbeleving te verbeteren.

Expeditie over het vliegveld (ronde 1 en 2)

De voormalige vliegbasis Twenthe (gesticht in 1910) is in 2014 gekocht door de familie Van Eck en deels herbestemd als evenementenlocatie. Het gaat om ‘De Strip’ met daarop de voormalige taxibaan en verkeerstoren, de oude en nieuwe brandweerkazerne en acht F16–shelters. Ook Hangar 10 & 11, het munitiebunkerpark en de werkplaatsen op Oostkamp zijn eigendom van de familie. Met 50 hectare outdoor en 2 hectare indoor, is Vliegveld Twenthe vandaag de dag een van de grootste evenementenlocaties in Europa. Tijdens het Cultuurcongres krijg je in een Bluebird-bus een rondleiding over het vliegveld, waarbij onder meer de verkeerstoren wordt aangedaan. Per keer kunnen 20 personen mee.

Bus-bioscoop (ronde 1 en 2)

Tijdens het congres is er uiteraard ook een ‘in-flight entertainmentprogramma’! Je bekijkt binnen in een oude bus korte filmpjes van verschillende Overijsselse cultuurprojecten, waaronder die van nieuwe makers en amateurkunstenaars. De filmpjes worden ingeleid door en nabesproken met de makers of direct betrokkenen. Teken alvast in, het filmprogramma volgt snel op deze site!Downloads

Laatst bewerkt op: 04-11-2019