Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Buurtproject in Zwolle Zuid voor minder wateroverlast en meer groen Groendak Oldeneel

Lovers

Met 10 buurtbewoners in de wijk Oldeneel in Zwolle-Zuid hebben we de platte daken bij onze woningen voorzien van in totaal 325 m2 groendak. We kregen daarvoor 50% subsidie van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Op deze pagina vind je meer informatie over ons groendak buurtinitiatief Groendak Oldeneel.

Wat is een groendak?
Een groendak is een sedumdak. Sedum is een vetkruid. Het is een heel sterk plantje met korte wortels. Daarom is het zeer geschikt voor een groendak. Het sedum is de bovenste laag van 5 verschillende lagen. Deze lagen beschermen je dak (vliesdoek en worteldoek) en voorzien het sedum van voeding (substraat) en water (drainagelaag). De laag is in totaal ca 5 cm dik.

Waarom een groendak?
Een groendak heeft veel voordelen:

 • het isoleert je huis zowel in zomer als winter
 • het beschermt je dakbedekking waardoor het wel 2x zo lang meegaat (normale levensduur ca 15 jaar).
 • het houdt water vast. Stortbuien als gevolg van klimaatverandering geven daardoor minder overlast.
 • het gaat opwarming van steden tegen. Beton en steen houden warmte vast. De sedum verdampt water en zorgt daarmee voor verkoeling.
 • het zuivert water en lucht (fijnstof en CO2)
 • het zorgt voor meer biodiversiteit. De sedum bloeit en is een paradijs voor insecten. Zeker als het is ingezaaid met bloeiende kruiden en grassen.

Is mijn dak geschikt?
Zowel platte daken als (licht) hellende daken met bitumen of EPDM dakbedekking zijn geschikt voor een groendak. Vaak wordt het aangebracht op daken van aanbouwen aan de woning, schuurtjes, garages, carports etc.. Je moet hierbij letten op 1) (de draagkracht van) de constructie en 2) de staat van het dakleer.
1) De constructie moet sterk genoeg zijn om het gewicht van het groendak te kunnen dragen. Grind is een graadmeter om te checken of de constructie sterk genoeg is. Het is minstens zo zwaar als de sedumlaag. Heb je grind op je dak, dan is het sterk genoeg voor een groendak.
2) Laat je dakbedekking van tevoren inspecteren. Zeker als het ouder is dan 10 jaar. Een groendak verlengt de levensduur van je dak wel 2 x of langer. Echter als je dak al ouder is, loop je het risico dat je dak aan het einde van zijn leversduur problemen gaat geven (lekkage) en dan is het vervelend als je net sedum op hebt liggen. Je kunt je dak laten inspecteren door een dakdekker. Bij daken ouder dan 10 jaar is het verstandig een nieuwe laag (wortelwerend) bitumen aan te laten leggen.

Wat kost een groendak?
De kosten hangen ervan af of je het zelf legt of laat leggen. De kosten van sedum laten leggen is ca € 55 per m2. Wij hebben het laten leggen door Groendak Totaal uit Haarle (https://groendaktotaal.nl/). Zij geven tot 20% staffelkorting bij gezamenlijk inkoop: hoe meer buren, hoe meer korting.

Subsidie van het waterschap
Daarnaast hebben wij bij het waterschap Drents Overijsselse Delta 50% subsidie gekregen vanuit de Klimaat Actief subsidie. Meer info: https://www.wdodelta.nl/extra/zoeken/@23858/klimaatsubsidie/ .
Het gaat er om dat je samen met enkele buurtgenoten een groendak aanlegt (of andere klimaatmaatregel neemt), dat het liefst combineert met andere maatregelen (ontkoppelen regenpijp, regenton, etc) en er over communiceert.

Stappenplan bij subsidieaanvraag gezamenlijk initiatief

 1. werf een groep mensen uit je straat of buurt
  Via de buurtapp, e-mail of huis aan huis brief informeer je de buurt over je idee en vraagt wie er belangstelling heeft of meer informatie wil. Voor de belangstellenden kun je een avond organiseren om informatie te delen.

 2. Dakinspectie
  Zeker voor daken die 10 jaar of ouder zijn, is het verstandig eerst de daken te laten inspecteren. Geïnteresseerde buren weten dan of het nodig is hun dak eerst te vernieuwen. Dit kan meespelen bij hun besluit om mee te doen met het groendak. Wij hebben gezamenlijk een dakinspectie laten uitvoeren door een dakdekkersbedrijf en offertes gevraagd voor daken die vernieuwd moesten worden.

 3. Offertes aanvragen voor groendak
  Als je weet hoeveel mensen er definitief mee willen doen, kun je de offertes voor het leggen van de groendaken aanvragen. De bedragen in de offertes heb je nodig bij de subsidieaanvraag.

 4. subsidieformulier invullen en indienen
  Vul het subsidieformulier in en onderbouw goed hoe het project bijdraagt aan klimaatadaptatie en hoe je hierover communiceert (hoe zorg ervoor dat mensen jouw initiatief kennen?). Na het indienen van de aanvraag, krijg je binnen 8 weken een reactie van het waterschap. Als je de subsidie toegewezen krijgt, kun je aan de slag. Omdat deelname aan het project voor sommige buren afhing van het krijgen van de subsidie, hebben we het vernieuwen van de daken en vervolgens het leggen van de groendaken ca 2 maanden na het indienen van de subsidie gepland.

 5. vaststelling subsidie aanvragen
  Binnen 8 weken na afronding van het project (lees: na het leggen van de laatste daken), moet je vaststelling van de subsidie aanvragen. Je moet aantonen dat je hebt gedaan waar je subsidie voor hebt aangevraagd (denk aan foto's, facturen). Je krijgt de subsidie dus pas achteraf uitbetaald.

Heb je vragen over ons project? mail naar marianvolkers@hotmail.comDownloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Wonen
Laatst bewerkt op: 22-12-2019

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  het doel van Groendak Oldeneel is dat wij ons steentje willen bijdragen aan klimaatadaptatie en zo veel mogelijk mensen willen inspireren en motiveren dat ook te doen.

  Ons vertrekpunt zijn kale platte daken bij onze woningen en een groep enthousiaste buurtbewoners die vastbesloten zijn hun huis en hun buurt een stukje duurzamer en groener te maken. De eerste stap was de dakinspectie. Een goede ondergrond is de basis voor een duurzaam dak.

Commentaar lijst

Chris 26-05-2019 12:38

Geweldig initiatief, ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk zal gaan worden!