Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Overijsselse arbeidsmarkt WIMM: ‘De olie in de machine’

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De Universiteit van Twente, Saxion, Windesheim en niet te vergeten de ROC’s. Ieder jaar studeren duizenden studenten af in Overijssel. Maar dat talent blijft na het behalen van de bul lang niet altijd in Overijssel. Met name voor het MKB is het lastig om goed geschoold personeel te werven en aan zich te binden. WIMM biedt voor dat probleem een oplossing.

Wij investeren in mens en maatschappij, dat is waar WIMM voor staat. Een organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet om talent te behouden voor de regio en ervoor zorgt dat dit talent goed opgeleid wordt én blijft. Mooie woorden, maar hoe doet WIMM dat dan?

Banen voor het uitzoeken

“Bijvoorbeeld met ons traineeprogramma”, vertelt Manon Smellink, programmamanager bij WIMM. Ze is samen met haar collega’s aanwezig op de Bedrijvendagen van de UT om het Overijsselse MKB te promoten. Een jaarlijks evenement waar studenten kennismaken met toekomstige werkgevers uit het hele land. “Iedereen zit te springen om goed geschoold technisch personeel, studenten hebben de banen straks voor het uitzoeken. En dus is het belangrijk dat we hier staan, om ervoor te zorgen dat er talent in de regio blijft.” En dat is een uitdaging, want van de 130 bedrijven aanwezig, komt slechts een klein gedeelte uit Overijssel. Gelukkig is er veel belangstelling van de studenten voor de activiteiten van WIMM en de deelnemende bedrijven.

Win-win met WIMM

Manon: “Het WIMM Traineeship is bedoeld om het bedrijfsleven in Overijssel en nieuwe generaties professionals met elkaar kennis te laten maken. Jong afgestudeerden doen kennis en ervaring op in het bedrijfsleven. Deelnemende bedrijven profiteren op hun beurt van hun nieuwe inzichten, methoden en ideeën. Een win-win situatie dus.” Dat vindt ook Sharlene Jansen Holleboom, één van de trainees van WIMM. “Dankzij het traineeship krijg ik de kans om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te blijven werken. Alles wat ik leer kan ik direct inzetten op de werkvloer. Daardoor blijf ik op professioneel vlak groeien. WIMM biedt mij een veilige omgeving om me te ontwikkelen en werkervaring op te doen. Ik heb HRM gestudeerd en ik leer nu in de praktijk nog zoveel vaardigheden erbij. Ook het contact met de andere trainees vind ik leuk, je krijgt echt een band met elkaar. ” Inmiddels volgden ongeveer 50 net afgestudeerden het traineeprogramma en gaat binnenkort de zesde lichting van start. De trainees krijgen de kans om in 18 maanden bij 1 of meerdere Overijsselse bedrijven te werken en daarnaast volop aan de gang te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling.

Ondernemen op hoog niveau

Maar het traineeship is niet de enige activiteit van WIMM. Ook voor ondernemers zet de organisatie zich in om het ondernemerschap naar een hoger plan te tillen. Dit doen ze via de WIMM Academie, waar ook trainingen voor medewerkers worden aangeboden, zodat zij het beste uit zichzelf halen. “Persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers is ontzettend belangrijk, WIMM is voor ons bedrijf de olie in de machine”, zegt Wim van Hoeve, directeur van Tide Microfluidics, een jong bedrijf dat is voortgekomen uit de UT. “Wij hebben een innovatieve methode ontwikkeld voor de bereiding van echografische contrastvloeistoffen. Wij zijn op dit moment bezig met de verdere ontwikkeling en productie van apparatuur die de arts instaat stelt om dit contrastmiddel aan het bed van de patiënt te produceren en dat vraagt veel focus van ons personeel. Dankzij het ontwikkelprogramma van WIMM zijn onze mensen in staat het beste uit zichzelf te halen en topprestaties te leveren. Er is nu al vraag uit de hele wereld naar onze producten. Er zijn wereldwijd maar 4 producenten van echografische contrastvloeistoffen en wij hebben een product dat 20 keer beter werkt dan alle andere.”

Volop kansen

WIMM ziet volop kansen en mogelijkheden en is continue in ontwikkeling. Manon: “Zo starten we momenteel met diverse stagehubs in Overijssel, waarbij stagiairs en afstudeerders kennismaken met het Overijsselse MKB. Wij zijn de schakel tussen het MKB en het onderwijs. Door samen te werken, kennis en ervaring te delen, gezamenlijk educatieve programma’s op te stellen en kosten te delen houden we het talent in de regio en stimuleren we het ondernemerschap en de bedrijvigheid in Overijssel.”

Ook de provincie Overijssel vindt het belangrijk om jong talent te binden aan de regio en te blijven boeien. Daarom ondersteunt de provincie het oriëntatieprogramma van WIMM. Kijk voor meer informatie op: https://wimm.nl/Downloads

Laatst bewerkt op: 12-04-2019