Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Overijsselse arbeidsmarkt Informatiestad Deventer verbindt ICT-talent met de regio

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Dé informatiestad worden van het oosten. Dat is de ambitie van Deventer. Een titel die de stad past, want Deventer en het overbrengen van informatie zijn van oudsher aan elkaar verbonden. Een gesprek met Alfred Liefers van Deventer Informatiestad.

“Deventer stond vroeger bekend om zijn boekdrukkunst. Nog steeds staat één van de grootste Nederlandse drukkerijen in de stad. Ook de oudste Atheneumbibliotheek van Europa vind je hier. En Deventer was in 2009 ook de eerste stad in Europa met overal glasvezel. Informatie is ons handelsmerk”, vertelt Alfred. Dat blijkt. Deventer is de thuisbasis van zo’n 2.300 kennisintensieve bedrijven, zoals ingenieursbureaus, softwarebedrijven en high tech IT-bedrijven. Meer dan 20% van de Deventer beroepsbevolking werkt in de ICT.

Krapte op de arbeidsmarkt

De stad ziet de informatiesector als één van de belangrijkste bouwstenen voor economische groei. Informatiestad Deventer - een initiatief van gemeente Deventer, MKB Deventer, Deventer Kring van Werkgevers en de provincie Overijssel - gaat de stad uitbouwen tot dé informatiestad van Oost-Nederland. Dat doen ze bijvoorbeeld door te zorgen voor meer en betere onderwijsmogelijkheden en door een goed vestigingsklimaat te creëren voor ondernemers en de benodigde 2.000 ICT-talenten. De krapte op de arbeidsmarkt is daarbij een behoorlijke uitdaging. “Er is een tekort aan goed geschoolde ICT’ers. Voorheen zocht ieder bedrijf zelf naar nieuw personeel, nu doen we dat samen, binnen Informatiestad Deventer. Met als toekomstideaal dat goede werknemers een volgende carrièrestap maken in Deventer. Als je een paar jaar bij bedrijf A gewerkt hebt en je bent toe aan een nieuwe uitdaging, kun je bij bedrijf B aan de slag. Zo houden we talent in de regio.”

Jonge werkzoekenden

Ook wordt binnen Informatiestad Deventer samengewerkt om pas afgestudeerden een baan te laten vinden in Deventer. Daarom werd er vorig jaar twee keer een werkmarkt ICT georganiseerd, om werkgevers en werknemers met elkaar in contact te brengen.
Alfred ziet dat jonge werkzoekenden na hun hbo- of mbo-opleiding in Deventer hun heil elders zoeken. Ook stages worden vaak buiten de regio gezocht. “Dat is jammer. Jonge werkzoekenden denken vaak dat het in de randstad gebeurt, dat daar de interessante bedrijven zitten. Dat is niet waar. Een mooi voorbeeld: ik sprak laatst een ICT-student uit Deventer die stage loopt in Ede. Ik vroeg hem waarom hij in vredesnaam een uur reist naar een stageplek in Ede. Zijn antwoord: er zitten geen geschikte bedrijven dichterbij. Dat is niet waar. Er zijn genoeg interessante bedrijven in Deventer en omgeving.”

Online en offline platform

Tijd om de handen ineen te slaan en iets te doen aan de zichtbaarheid en vindbaarheid van de Deventer informatiebedrijven. Zo wordt er binnenkort een online platform gelanceerd, met daarop alles wat je moet weten over stages, vacatures, interessante ontwikkelingen binnen de informatiesector. Bij het ontwikkelen van dit platform zijn studenten betrokken van de Gasfabriek, een business innovatie campus voor start-ups, studenten en ondernemers. Ook bevordert Informatiestad Deventer het contact tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. “We laten studenten en bedrijven kennismaken met elkaar. Zo vinden ze elkaar sneller als er stage gelopen moet worden of als het tijd is voor een eerste echte baan. Bedrijven worden bij projecten in het onderwijs betrokken. Het wordt dan voor het onderwijs duidelijker wat het bedrijfsleven nodig heeft. Zo nodig kan een lesprogramma op bepaalde punten worden aangescherpt. Dit alles met het doel talent in de regio te houden en talent van buitenaf aan te trekken.”

Provincie Overijssel ondersteunt Informatiestad Deventer vanuit haar Human Capitalbeleid bij de zoektocht naar goede werknemers. Een hele waardevolle aanvulling vindt Alfred: "De provincie speelt niet alleen een grote rol bij het delen van kennis. Zij weet ook welke partijen waar precies zitten. Wat de kracht is van iedere regio en hoe we de verschillende bedrijven en initiatieven in de regio met elkaar kunnen verbinden."Downloads

Laatst bewerkt op: 12-04-2019