STIEN EELSINGHSTRAAT ZWOLLE
"Beschrijving huidige situatie"
De Stien Eelsinghstraat in Zwolle is een straat waar wonen en kleinschalig werken gecombineerd is. Aan de straat zijn kleine bedrijfjes gevestigd, zoals een kapper, kleermaker, huiswerkbegeleiding, assurantiekantoor, waar dagelijks diverse mensen komen en gaan. De huidige situatie kenmerkt zich door veel bestrating en slechts 1 boom.
De ruimte wordt als saai en warm ervaren. De ruime opzet van de straat biedt veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, maar door de huidige inrichting is dit niet aantrekkelijk.
"Aanpak"
Het idee is eind december 2018 bij een paar bewoners van de straat binnengekomen en gedeeld via de buurt-app waarna er direct contact gezocht is met iedereen om de behoefte te peilen. Al snel hadden 4 van de 12 aanwonenden zich gemeld om de kar te gaan trekken. Tijdens een walking-diner van alle buren medio januari heeft de werkgroep middels een moodboard en een plattegrond de ideeën gepresenteerd en de buren input gevraagd naar ideeën en uitdagingen die we nog konden verwerken in het plan voordat het zou worden gepresenteerd in Nijverdal.
Na de informatiemiddag in Nijverdal is de buurt door middel van de buurt-app. geïnformeerd over de bevindingen en is er contact gezocht met de gemeente om ons te voorzien van informatie over de onderliggende bodem, infrastructuur, wensen van de gemeente tav de inrichting, vooral afmetingseisen en minimaal aantal voorzieningen. Daarnaast is vanuit het projectteam contact gezocht met Willem Seine, die ons begeleidde tijdens het project. Wekelijks is de projectgroep bij elkaar geweest om plannen verder uit te werken, waarbij ter zake kundige buren en vrienden werden geraadpleegd.
Eveneens is er regelmatig contact geweest met de wijkbeheerder en gebiedsverantwoordelijken voor het groen en het groenonderhoud daarvan en mbt de infrastructuur. Dit om verwachtingen op elkaar af te stemmen. In een 3-tal bezoeken door gemeentefunctionarissen op locatie zijn fysiek de mogelijkheden bekeken en in kaart gebracht, waarna de werkgroep weer verder kon met de uitwerking.
De werkgroep is samen met buren op 8 maart bij elkaar gekomen om aan hen de plannen te presenteren en de aanvullende wensen te horen en eventueel te verwerken in het plan. Na die avond blijft er nog genoeg uitdagingen over om het met de buren over te hebben, maar dit zal het project niet ernstig beïnvloeden. De reacties van de buren waren enthousiast, vooral ook omdat de basis van het ontwerp gevisualiseerd kon worden getoond. Buren kwamen zelf met ideeën en suggesties. Een van de buren is een “begeleid wonen project”. Zij willen graag helpen bij de uitvoering en het onderhoud van het groen. Mogelijk willen ze onder begeleiding ook andere zaken oppakken zoals o.a. vogelhuisjes maken.
Er zijn diverse enthousiaste buurtgenoten die zelf een deel van de werkzaamheden uit wil voeren een ander deel zal aan de gemeente worden overgelaten. Wij denken hierbij aan bestrating leggen en bomen aanplanten. De buurtbewoners helpen met het oplichten van de bestrating voor het maken van plantvakken en daarnaast bij het helpen beplanten van de plantvakken. De Buurt zal de regie van dit project in samenwerking willen doen. De wens is er om zo snel mogelijk te starten met de werkzaamheden om alvast iets te kunnen tonen.
"Hoe"
Wij willen graag een straat creëren waar de ruimte wordt ervaren als een “groene oase” in een versteende omgeving. De hittestress die ontstaat wordt als heel onaangenaam ervaren. Door de vergroening verwachten wij daar een reductie van te krijgen, wat tot gevolg zal hebben dat bewoners elkaar meer zullen gaan ontmoeten en bezoekers gemotiveerd worden om zelf ook kritisch naar hun woonomgeving te gaan kijken in de hoop dat het mogelijk navolging zal vinden.
De specifieke functie van de straat (woon-werk) geeft een uitdaging in de uitvoering, immers de bedrijfjes moeten bereikbaar blijven en na de aanpassingen moet de bedrijvigheid niet belemmerd worden. De diverse nutsvoorzieningen zijn voornamelijk gesitueerd aan 1 zijde van de straat en pakt voor onze invulling goed uit.
De belastbaarheid van de straat moet passen bij de frequente bezoekers.
De vergroening zal worden uitgevoerd in een gevarieerd aanbod. We denken hierbij aan lage- en hogere begroeiing met vooral vaste bloeiende planten, bomen, zuilen met bloeiende klimmers en een plek om elkaar te ontmoeten in het groen. De huidige straat is erg breed en veel parkeervakken.
Door in het verlengde van de boom een groengebied te creëren krijgt de boom meer toevoer van water en kansen om zich te ontwikkelen. Daarnaast breken we de steenvlakte met een groen zone. De bezettingsgraad van de parkeervakken is niet 100%, dus we kunnen een paar laten vervallen om een meer aaneengesloten geheel te creëren. Waar we nu ca 2m2 groen hebben, komt dat in de nieuwe situatie uit op ruim 100 m2 groen. Een groen winst die moet gaan helpen in de hitte stress reductie en de extra mogelijkheid van waterberging, waar het nu nog de kolk in gaat.
Met de gemeente is al afgesproken dat zij het onderhoud van de bomen voor hun rekening nemen. De borders worden zoveel mogelijk met vaste planten aangeplant en zullen door de buurtbewoners worden onderhouden. Daar waar wij geveltuintjes mogen creëren hebben de eigenaren van het pand toegezegd om deze zelf te gaan onderhouden.
Voor de beplanting hebben wij de keuze gemaakt om zoveel mogelijk inheems assortiment te nemen. De richting hiervoor kwam voort uit de naam van de straat; de schilderes Stien Eelsingh. Zij schilderde voornamelijk Hollandse bloemen en planten zoals narcissen, tulpen, margrieten, asters. Bloemen zijn ook goed voor vlinders en bijen die wij graag een onderdak gunnen in onze straat.
Bij de keuze van de bomen denken wij aan een divers assortiment. Elke boom met een eigen karakter. Dit kan ook omdat de plantvakken ver uit elkaar liggen en dus ook een eigen karakter kunnen krijgen. Het formaat van de bomen moet niet te groot zijn i.v.m. lichtinval van de huizen maar ook de eventuele zonnepanelen van de bewoners.
Naast de plantvakken willen we boomkorven rond de lantaarnpalen creëren (waarbij de paal wel toegankelijk moet blijven voor de monteur). Deze korven kunnen in de winter de schuilplaats zijn voor kleine insecten en andere dieren. Veel bloemen en planten in de straat zodat er een grote biodiversiteit ontstaat. Dit is ook een van de uitgangspunten van ons project.
Wat vind jij?