Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine editie maart 2019 “Blijven aansluiten op de ideeënrijkheid van de mensen!”

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Een interview met Kas de Vries van de dorpsraad van Boekelo over het belang van levende democratie

Feestelijk, leuk en interessant

“Stemmen en democratie?! Ja, heel belangrijk! Hier in Boekelo wordt de dorpsraad tegelijk gekozen met de gemeenteraad, want wij vallen onder Stadsdeel West van de gemeente Enschede. De mensen krijgen hier dus een dubbel stembiljet. Een daarom hebben wij hier een uit vele kandidaten gekozen, legitieme volksvertegenwoordiging op dorpsniveau, in een proces dat fantastisch mooi aansluit bij de democratische principes van Nederland. Een heel betrokken en gedragen dorpsbestuur, waar we trots op en blij mee zijn. En dat is dus heel anders dan bij vele andere wijk- of dorpsraden.
Eigenlijk zou je in alle wijken en dorpen verkiezingen moeten hebben, denk ik.
Omdat het hier zo leeft, hebben wij elke 4 jaar ook meer dan voldoende kandidaten en druk bezochte verkiezingen. Een verkiezingsavond is bij ons feestelijk, leuk en interessant!”

Volop verbindingen

“Ik weet niet of die lokale verkiezingen de sleutel zijn tot het enthousiasme en de positieve betrokkenheid die hier is, of dat het in het DNA van Boekelo zit…
Kijk, het is hier betrekkelijk gemakkelijk, met onze schaal van ongeveer 3500 inwoners, om direct contact te hebben, persoonlijk, of via bijvoorbeeld FaceBook. En dan valt op dat het ‘Samen’ ook leeft onder de ‘nieuwe inwoners’ van Boekelo, uit bijvoorbeeld De Bleekerij. Het is toch opvallend dat we drie kandidaten hadden uit zo’n nieuwe wijk!
Ik denk dat dat komt omdat mensen er bewust voor kiezen om hier te komen wonen, of blijven wonen. Ik woon hier nu zelf vanaf 1992 en als ik over de toekomst denk, dan wil ik hier ook niet meer weg. Als ik echt oud word, heb ik hier nog steeds volop verbindingen; de mensen zijn er, de contacten zijn er, de positieve energie is er!”

Heldere, sympathieke samenspraak

“Wat ik zelf bijvoorbeeld ook heel mooi vond is dat de burgemeester van Enschede bij onze nieuwjaarsborrel grapte dat het hier drukker is dan bij de receptie van de gemeente! Het is hier ook allemaal heel laagdrempelig en direct. En het is mooi om mee te maken dat de relatie met de raad van Enschede erg goed is geworden. Dat zegt iets over de kwaliteit van de gemeenteraad, en over de kwaliteit van de dorpsraad! We hebben een heldere, sympathieke samenspraak. En dan merk je gewoon dat de democratie leeft op dorps- en stadsniveau. Op regioniveau leeft het alleen maar als de provincie met iets concreets in beeld is, of nog meer in beeld komt.”

Niets menselijks is ons vreemd!

“Ik denk dat het als volksvertegenwoordiging ook aan komt op je eigen houding. Wij als dorpsraad vragen onszelf telkens af: zijn wij nu echt ‘de stem van het dorp’? Ja, wij zijn een legitiem, democratisch gekozen bestuur. En dan vinden we ergens iets van, wij geven advies, en wij besluiten. Maar je moet de relatie met de mensen toch echt actief levend houden, en niet alleen tijdens de verkiezingen! Niets menselijks is ons vreemd. Je moet continu alert zijn op het houden en opnieuw maken van de verbinding! De volksvertegenwoordiging moet zich altijd bewust blijven van het gevaar op sleetsheid en ‘de automatische piloot’. Spreken wij nog steeds wel namens iedereen? En sluiten wij nog steeds goed aan op de ideeënrijkheid van de mensen?! Dat is belangrijk!”

Meer weten over het levend houden van de democratie?
Abonneer je op de gratis nieuwsbrief van Studio Vers Bestuur!
www.studioversbestuur.nlDownloads

Democratie en vernieuwing
Laatst bewerkt op: 28-02-2019