Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine editie maart 2019 Democratie… “Samen sta je sterker en kom je verder!”

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Hoe denken jonge mensen eigenlijk over stemmen, democratie en politiek?

Wij vroegen het ze op ROC van Twente in Hengelo op een willekeurige woensdag bij de opleiding ICT en leerlingen uit verschillende creatieve klassen van Cibap Zwolle tijdens een democratiespel op het provinciehuis:

Charlotte (20 jaar)

Charlotte (20 jaar)

“Zeker weten dat ik ga stemmen! En ik heb ook al bedacht op wie. Vaker mijn stem uitbrengen vind ik niet zinvol. Je moet de mensen die gekozen zijn wel de kans geven om zich te bewijzen. Om jonge mensen meer bij de democratie te betrekken zou de politiek misschien iets met een feestelijke festivalsfeer moeten organiseren. Dat spreekt jongeren aan.”

Dylan (17 jaar)

Dylan (17 jaar)

“Ik hou al vanaf mijn 14e een oogje op de politiek. Ik vind dat je goed research moet doen, om te weten waar het over gaat, anders kun je niet mee beslissen. Ik zou het wel goed vinden als kiezers vaker kunnen bijsturen. Misschien niet via een referendum, want dat wordt het zo plat ‘voor’ of ‘tegen’. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de feiten en gevolgen van keuzes heel begrijpelijk worden gedeeld. Dat gebeurt niet genoeg!”

Thom (17 jaar)

Thom (17 jaar)

“Ik mag nog niet stemmen dit jaar, maar ik zou het wel doen als ik al 18 was. Ik denk wel dat het hele systeem van de democratie efficiënter kan. Mensen zouden meer invloed moeten hebben. Je zou bijvoorbeeld om de twee jaar verkiezingen moeten hebben, zodat er vaker ‘vers bloed’ in het bestuur komt. Of ontwikkel een ‘directe democratie app’ die mensen meteen invloed geeft!”

Kurt (16 jaar)

Kurt (16 jaar)

“Als ik dit jaar 18 was zou ik zeker wel gaan stemmen. Want dan heb je in elk geval nog een béétje invloed. Om te weten op wie ik dan zou stemmen zou ik rondkijken op social media, YouTube, vlogs en dingen als een StemWijzer gebruiken. Ik zou het wel veel beter vinden als je vaker en directer invloed kon hebben op één of andere manier!”

Jozef (17 jaar, wilde liever niet op de foto): “Ik zou nu nog niet gaan stemmen. Daar ben ik nog niet klaar voor. Ik denk dat je eerst wat verder moet zijn in je leven, voordat je weet waar je het over hebt, en dus ergens over kunt besluiten. Ik ga er van uit dat de mensen die nu besturen meer kennis van zaken hebben dan ik, of elke andere gemiddelde inwoner. Ik ben nu nog met hele andere dingen bezig. Als ik wat ouder ben, en een baan heb ofzo, ja dan misschien wel.”

Siebe (18 jaar)

Siebe (18 jaar)

“Ik ga echt niet stemmen! Ik verdiep me daar helemaal niet in. Mijn hele familie gaat niet stemmen. Politici doen toch nooit wat ze beloven. Ze zeggen het één, maar doen òf niks, òf het tegenovergestelde. Maar als er een app zou zijn waarmee ik rechtsreeks mijn menig kan geven, doe ik wèl mee!”

Koen (17 jaar)

Koen (17 jaar)

“Ik word in november pas 18, maar ik denk niet dat ik ga zou gaan stemmen. Ik zou niet weten op wie ik moest stemmen, want geen enkele partij komt overeen met hoe ik er over denk. Ik zou onze rijkdom en welvaart veel eerlijker willen verdelen, maar niet volgens het ouderwetse communisme of socialisme. Ik zou wel rechtstreeks een keer in het kwartaal ofzo mijn mening willen geven. “

Tim (19 jaar)

Tim (19 jaar)

“Wij hebben in onze familie altijd al discussies over wat er belangrijk is voor de wereld om ons heen. En iedereen in ons gezin en vrienden/kennissenkring gaat stemmen. Ik dus ook. Ik vind de natuur heel belangrijk. Ik zou bijvoorbeeld wel graag een terrein willen met daarop mijn eigen bomen en een tiny house, en dan kleinschalig alles zelf regelen en beslissingen nemen.”

Yvanka (21 jaar)

Yvanka (21 jaar)

“Ik ben er eigenlijk nog niet zo heel erg mee bezig. Ik ga nog wel serieus proberen om me erin te verdiepen, voor ik ga stemmen. Ik ben heel druk met school en examens. Dat is nu het belangrijkste voor mij. Ik zou het wel leuk vinden als de mensen uit de politiek naar school zouden komen. Dat ze laten blijken dat onze mening er óók toe doet. Dat spreekt ons jongeren wel aan, actieve aandacht.”

Jelle (16 jaar)

Jelle (16 jaar)

“Ja, ga vooral stemmen! Als het mocht vanaf 16 jaar, dan zou ik het doen! Maar vooral tegen ‘het systeem’, zoals bijvoorbeeld Forum voor Democratie. ‘Gewone’ politieke partijen zijn, net als kerken, vakbonden, omroepen, niet meer van deze tijd. Dat kan en moet anders! Ik ben best wel radicaal daarin, ja…”

Sam (18 jaar)

Sam (18 jaar)

“Stemmen? Weet ik niet… Dat is bij mij niet in beeld geweest tot nu toe. Maar als ik ga stemmen, verdiep ik me er wel in. Veel politici waarvan ik dan denk dat ze wel oké zijn, doen dan dingen waardoor ik opeens weer het omgekeerde voel. Zo gooien ze hun eigen glazen in. Ik weet het dus gewoon nog niet. Belangrijk is volgens mij in elk geval dat als je iets voor elkaar wilt krijgen, meerdere mensen ervan overtuigd zijn. Samen sta je sterker en kom je verder! “

Julian (18 jaar)

Julian (18 jaar)

“Stemmen? Ja, natuurlijk! Ik keek er altijd al naar uit om te kunnen stemmen. Je laat je stem toch niet verloren gaan!? Er zijn zoveel mensen die denken dat jouw stem toch niks uitmaakt, maar als je niet stemt, geef je juist macht aan het soort mensen waarvan je dat waarschijnlijk liever niet zou willen.”

Judith (22 jaar)

Judith (22 jaar)


“Ik wil wel gaan stemmen, maar vind het wel lastig om te bedenken op wie. Iedere partij heeft wel iets waar ik het wel of niet mee eens ben. Een andere manier om mijn stem te laten horen, kan ik zo niet bedenken. Misschien via een speciale website of zo, zodat ze kunnen lezen wat wij jongeren belangrijk vinden.”

Sjoerd (16 jaar)

Sjoerd (16 jaar)

“Ik zou wel willen dat de leeftijd om te kunnen stemmen verlaagd werd. Ik wil heel graag stemmen. Maar dan moet je je wel verdiepen in zaken, voor je mee kunt besluiten. Meer rechtstreekse invloed hebben klinkt wel verleidelijk, maar nee, dat zou me denk ik teveel tijd gaan kosten. Ik vind eigenlijk dat stemmen in Nederland verplicht zou moeten zijn.”

Giovanni (17 jaar)

Giovanni (17 jaar)

“Ik word pas in november 18. Maar ik zou sowieso niet gaan stemmen. Nog niet… Ik heb er nu nog geen verstand van. Ik ben nu nog met hele andere dingen bezig; mijn opleiding, sport, andere mensen… Als ik 22 ben ofzo, dan is dat misschien wel anders. Ik vind het zelf wel prima dat er mensen die er meer verstand van hebben gekozen worden om te besturen. Maar mijn hele familie gaat niet stemmen. Heeft geen zin, zeggen ze…”Downloads

Democratie en vernieuwing
Laatst bewerkt op: 28-02-2019