Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Inspireren, ontmoeten en samen doen in Overijssel! Keten van Eten van morgen

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Op 4 februari 2019 vond het grote Keten van Eten event plaats in de Grolsch Brouwerij in Enschede. Een inspirerende middag waarbij de hele Agro&Food sector in Overijssel bij elkaar kwam. Wil je de middag nog eens herbeleven?

Sla alle foto’s er nog eens op na en bekijk het online magazine met inspirerende verhalen van vooruitstrevende ondernemers uit de Agro&Food sector. Bekijk ook de presentatie van Angelo Vermeulen.

Het belang van het verhaal

“We zitten niet in een tijdperk vol veranderingen, maar in een verandering van tijdperk. Het moet echt anders.” Met die woorden opende dagvoorzitter Harm Edens het Keten van Eten congres in de Grolsch Brouwerij in Enschede. Ruim 200 mensen uit de agro & foodsector waren aanwezig om het over de toekomst van de sector te hebben, zich te laten inspireren en elkaar te ontmoeten.

De hele voedselketen – van boeren tot verwerkers en van supermarkt tot consument - staat voor grote uitdagingen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we nu en in de toekomst gezond en lekker kunnen eten, klimaatdoelstellingen halen en milieu- en dierenwelzijn vraagstukken oplossen.
Gedeputeerde Hester Maij durfde kritisch naar de rol van de overheid te kijken. “Wát we willen, daarover zijn we het eens. Maar hóe we dat willen, dat is de grote vraag. Er is geen one size fits all-formule. De koplopers in deze sector, die het anders willen doen, hebben het moeilijk. Innovatietrajecten vragen veel uithoudingsvermogen en vaak moeten deze pioniers grote persoonlijke en financiële offers brengen. Ik heb daar veel waardering en begrip voor. Hoe kun je als overheid deze groep ondersteunen? In ieder geval door benaderbaar te zijn, mee te denken, partners te mobiliseren, netwerkbijeenkomsten te organiseren en door als overheid heldere keuzes te maken. Het systeem verandert niet van vandaag op morgen, maar we moeten wel samenwerken aan de toekomst. Ik zie dit congres als de start van een duurzame voedselketen in Overijssel.”Kinderen en scholen betrekken
“De stappen die de keten maakt, zijn fantastisch. Ik heb groot respect voor ons voedsel en voor alle mensen in de voedselketen.” Aan het woord is prof. dr. ir. Louise O. Fresco. Landbouw- en voedseldeskundige en voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research. Ze heeft een duidelijk beeld bij wat er moet gebeuren. “We komen uit een lange periode van schaarste. We zijn zo geprogrammeerd dat we overvloed willen. Pas sinds een paar jaar zijn we daar anders over gaan denken. De landbouwpolitiek moet veranderen in een landbouw-voedselpolitiek.” Fresco had een duidelijke oproep aan de aanwezigen. “Begin bij de kinderen op school, betrek ze bij de discussie, want zij zijn de belangrijkste generatie. Ze kunnen opgroeien met het idee dat voedsel en landbouw over meer gaat dan alleen maar eten in je mond stoppen. Ik vind dat jonge mensen veel meer open minded zijn dan 40-plussers.” Om die woorden kracht bij te zetten onthulde Fresco tijdens het congres dat ze een kinderboek heeft geschreven ‘Hamburgers uit de moestuin’.

Het eerlijke verhaal
Ook de supermarkt is volgens Fresco belangrijk. “De supermarkt wordt steeds meer een ontmoetingsplaats waar je kunt experimenteren en met elkaar kunt praten. Ik kan me heel goed voorstellen dat je varkensboeren hun verhaal laat vertellen in de supermarkt.”
Dat verhaal is volgens Fresco essentieel als je de consument wilt bewegen om duurzamere keuzes te maken. “Voedsel gaat echt over het persoonlijke verhaal. Omdat voedsel, meer dan al het andere, gaat over identiteit.” Al merkte een boerin in de zaal op dat het soms lastig is om je verhaal te vertellen, omdat de toon van het debat verhardt. Fresco onderschrijft dit. “Maar” zegt ze “de polarisatie komt van een hele kleine groep. De gemiddelde Nederlander is niet de gemiddelde dierenactivist. Wat we moeten doen is een redelijk verhaal vertellen en zichtbaar maken wat de problemen zijn waar je als boer tegenaan loopt.”

Ook in het gesprek met melkveehouder Klaas de Lange van Weerribben Zuivel, varkenshouder Annemarie Noordman en Ronald Baars van de ALDI ging het over het belang van het verhaal. Zo is de ALDI afgelopen jaar begonnen met de verkoop van streekproducten. Maar de verkoop valt na de succesvolle introductie toch wat tegen. Baars: “We zien dat de klant wel bereid is om streekproducten te kopen, maar dat ze eenmaal in de supermarkt, toch kiezen voor het goedkopere alternatief. We moeten ervoor zorgen dat we het verhaal van de streekproductenlijn nog beter vertellen.” Klaas de Lange: “Diversiteit in het schap is een goede ontwikkeling, maar als je niet goed uitlegt wat je doet, is de consument ook niet bereid om meer te betalen. Ik wil wel graag benadrukken dat er geen foute keuzes zijn. Veel produceren in korte tijd was vroeger nodig, nu moeten we veranderen.” Ook varkenshouder Noordman merkt op dat bij het verkopen van haar vlees, het verhaal een cruciale rol speelt. “Dierenwelzijn is voor ons heel belangrijk. Ik moet vertellen wie we zijn en mensen uitnodigen op ons bedrijf. Misschien is het een goed idee om ons als varkensboeren daarin meer te verenigingen.”

Workshops en inspiratie
Na het plenaire gedeelte konden de bezoekers tijdens de workshops zich verder verdiepen. Zo vertelde bioloog Angelo Vermeulen tijdens de workshop Voedsel op Mars over de kracht van ‘transdisciplinaire samenwerking’. Dat betekent dat mensen uit verschillende disciplines vanuit hun eigen blik naar elkaars problemen kijken. Wat kunnen boeren in de ontwikkeling naar een kringlooplandbouw bijvoorbeeld leren van ruimtevaart die al volledig circulair werkt?

Kookboekenmaker Nadia Zerouali ging tijdens de workshop Eten verbindt in gesprek met de deelnemers aan haar workshop over de veranderende eetcultuur in Nederland en de kansen die dat biedt voor de producenten. Tijdens de workshops en de gesprekken maakten de deelnemers een eigen variant op lebne, een hartige dip op basis van yoghurt.

Van Twitterfittie tot samen een boek schrijven. Hidde Boersma en Joris Lohman discussiëren al tijden over de ogenschijnlijke tegenstelling tussen ecologie en technologie. Joris is aanhanger van de slowfoodbeweging en fan van natuurinclusief boeren. Hidde vindt dat we op zo min mogelijk grond zo intensief mogelijk moeten verbouwen. Zo hebben we meer ruimte over voor natuur. Voor beide uitgangspunten is wat te zeggen. Het leverde in ieder geval pittige discussie op, ook onder de aanwezige boeren.

Het congres werd afgesloten met een proeverij met gerechten gemaakt van – hoe kan het ook anders- Overijsselse streekproducten.

Bekijk hier het programma!Downloads

Video Natuur Milieu en duurzaamheid Energie
Laatst bewerkt op: 08-02-2019