Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Keten van Eten
Sjaak Huetink

{{ activeItem }}

Sjaak Huetink

Onderdeel van:

Onderdeel van:

“De grote overgang van de agrarische sector” 

We zijn allemaal op onze eigen manier blij met bloemen. Of het nou een bloemetje voor Valentijnsdag is of een mooie bos voor een jubileum, iedereen voelt zich een beetje gelukkiger door de heerlijke geuren en kleuren van een met zorg samengesteld boeket. En een van de meest geliefde bloemen in zo’n boeket is de lelie. Lelies worden in Nederland op grote schaal verbouwd en over de hele wereld verkocht.

De lelie als bloem heeft dus een positief imago. Het stond in oude culturen al symbool voor liefde en vruchtbaarheid. Helaas wordt de totstandkoming van de prachtige snijbloem door velen als minder liefdevol en vruchtbaar gezien. Om tot de perfecte lelie die mensen in de bloemenwinkel verwachten te komen, kunnen bollenkwekers namelijk niet zonder gewasbescherming zoals kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Het milieu en het verbouwde landschap worden daardoor ernstig aangetast. 

“Het kan en moet anders!”

Sjaak Huetink, eigenaar van Huetink Lelies in Lemelerveld, vindt dat het zo niet langer kan. “Ik vind het heel belangrijk dat de milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen verminderd wordt,” vertelt hij. Om daarin bij te dragen is hij zich zo’n vijf jaar geleden gaan verdiepen in andere manieren om zijn gewas te beschermen tegen aaltjes, schimmels, insecten en onkruid. “Vanuit dat onderzoek zijn we begonnen met precisielandbouw. Dat houdt in dat de planten heel nauwkeurig de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Omdat er niets te veel wordt gegeven, gebruiken we uiteindelijk een stuk minder gewasbeschermingsmiddelen.” Om precies te weten welke plant welke behandeling nodig heeft, verzamelt Sjaak veel data over de grond en de planten.

De bollenteler zit achter zijn computer, met daarop een satellietfoto van zijn perceel. Hij wijst naar de kleuren op het scherm, waarmee verschillende informatie wordt aangegeven. “Dit zegt bijvoorbeeld iets over de pH-waarde van mijn perceel. Die informatie heb ik gekregen door middel van een scanapparaat dat elke vijf meter een grondmonster analyseert. Daarnaast zetten wij bijvoorbeeld ook drones in die de biomassa meten. Al die data en informatie staat hier op mijn computer, en stuur ik door naar de tractor. De tractor past de gewasbescherming vervolgens alleen toe op de plaatsen waar het volgens de data nodig is.” 

Een inspiratie voor andere ondernemers

“De agrarische sector zit op het moment in een grotere overgang dan de overgang van paard en wagen naar tractor,” zegt Sjaak. Hiermee doelt hij op de technologische middelen die tegenwoordig ingezet kunnen worden om data te verzamelen over de gewassen en het perceel. Daar ligt volgens hem de toekomst.

“Wij huren land bij veertig ondernemers. Die grond moet aan de allerhoogste normen voldoen, maar vaak weten we niet wat de voorgeschiedenis van het land is. Daarom is het zo belangrijk dat andere agrariërs ook data verzamelen en dat we die informatie met elkaar uitwisselen. Helaas zien velen daar nu nog niet het nut van in.” Sjaak ligt toe dat je veel tijd en geld moet investeren in de technologie die nodig is voor het verzamelen van de data. Dat schrikt veel agrariërs af, vermoedt hij. “Voor ons bedrijf is die inspanning van gigantische waarde geweest, ik zou echt niet meer terug willen,” vertelt hij overtuigd. De bollenteler wil andere agrariërs laten inzien hoe belangrijk de investering in het verzamelen van data is, ondanks de kosten.

De bloemetjes en de bijtjes

Sjaak wandelt tussen rijen groeiende lelies. “Door de precisielandbouw gebruiken we veel minder gewasbeschermingsmiddelen. Waar mogelijk gebruiken we ook biologische bestrijdingsmiddelen. In de sector zien wij een heleboel positieve ontwikkelingen, maar het imago van vervuiling en milieuschade verandert voor de buitenwereld helaas nog niet zo snel. Wij vinden het heel erg belangrijk om daar verandering in te brengen.” Sjaak is aangekomen bij de akkerrand van zijn grond, dat vol staat met prachtig gekleurde wilde bloemen. Er vliegen volop insecten. Sjaak pakt een bloemetje vast en laat zien dat er een bij op zit. “Sinds een jaar of vijf zijn we de akkerranden van onze percelen gaan inzaaien met bloemen, wat veel biodiversiteit veroorzaakt, zoals je ziet. Daarbij vinden nabije bewoners en voorbijgangers het ook nog eens een mooi gezicht.” 

Liefde en vruchtbaarheid

Voor Sjaak als bollenteler zijn andere ondernemers inspireren om data te verzamelen en het verbeteren van het imago van de bollenteelt in de omgeving belangrijke doelen. Een goede manier om die te behalen is volgens hem in gesprek gaan met andere ondernemers of studenten. Die nodigen ze dan ook vaak uit om bij Huetink Lelies langs te komen. “We laten dan zien hoe wij als bollenteler naar de toekomst kijken, maar ook hoe in de omgeving staan. Zo motiveren we elkaar in gesprek, en laten we de positieve ontwikkeling zien,” vertelt hij enthousiast. Zo hoopt Sjaak andere agrariërs te inspireren om zijn voorbeeld te volgen, en dat de teelt van de leliebol de symbolische betekenis van de bloem weer eer aan kan doen.
Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid
Laatst bewerkt op: 29-11-2018